Ekseri u ogradi

Jednom beše jedan mali dečak koji je imao lošu narav.

Njegov otac mu je dao kesu punu eksera. Rekao mu je da svaki put kada pobesni i izgubi kontrolu nad sobom, zakuca jedan ekser u ogradu.

Prvog dana dečak je zakucao 37 eksera u ogradu. Tokom sledećih nekoliko meseci on je naučio da kontroliše svoj bes i broj ukucanih eksera se smanjivao. Otkrio je da je lakše kontrolisati svoju narav, nego zakucavati eksere u ogradu.

I tako je došao dan da tokom celog dana nije pobesneo. On je rekao to svom ocu. Otac mu je rekao da svakoga dana kada bude uspeo da kontroliše svoje ponašanje, iz ograde iščupa jedan ekser.

Dani su prolazili i jednoga dana dečko je bio u stanju da kaže svom ocu da je počupao sve eksere iz ograde. Otac je uzeo sina za ruku i odveo ga do ograde.

Otac je rekao: »Dobro si to uradio, sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi. Ograda više nikada neće biti ista. Kada u besu kažeš neke stvari, one ostavljaju ožiljak, kao što su ove rupe u ogradi. Ako čoveka ubodeš nožem i izvučeš nož, posle toga nije važno koliko puta ćeš kazati da ti je žao. Rane ostaju. Verbalna rana je isto toliko bolna, kao i fizička.»

Prijatelji su zaista vrlo retki dragulji, oni čine da se smešiš, ohrabruju te da uspeš u nečemu, oni su spremni da te slušaju, da podele tvoj bol, imaju lepe reči za tebe i uvek im je srce otvoreno za tebe.

Pokažite svojim prijateljima koliko vam je stalo do njih.


<< Da li verujete u deda mraza?|Razmišljanja o prijateljstvu >>


Nazad