7. pravilo: Otvoreno govorite o sebi kao alkoholičaru!

 

Neophodno je javno priznati svoj alkoholizam. Naravno, treba imati meru. Ne znači da o tome treba pričati svakom i na svakom mestu. Treba reći prvenstveno zaista bliskim osobama – od porodice, preko rodbine, komšiluka i kolega na radnom mestu. Svako će načiniti svoj spisak i odrediti koje će to osobe biti upoznate sa ovim problemom.

Govoriti o svom alkoholizmu i njegovim posledicama za alkoholičara je veoma teško, jer je to tema sa kojom je godinama izbegavao da se suoči. Da bi mu to sada uspelo, pacijent mora savladati sve svoje unutrašnje otpore. Ovo je važno iz dva razloga. Prvo, zato što se na taj način mogu izbeći razne neprijatne situacije tipa "uzmi samo jednu, neće ti ništa biti" sa jedne strane, a sa druge, na taj način svaki apstinent će imati jednu svoju malu, zaštitničku vojsku koja će mu jednog dana pomagati.

Javnim priznanjem svog alkoholizma apstinent je zaista razrešio neke stvari sam sebi, pobedio je neke svoje odbrane i izborio se sa nekim svojim stavovima i ponašanjima u čijem je okrilju dugo, dugo vremena živeo.

Nazad