3. pravilo: Svaki dan uzimajte Tetidis!

 

Tetidis uzimaju svi pacijenti koji žele da se leče. Tetidis je preparat koji služi za postizanje stabilne i trajne apstinencije kod pacijenata. Može se nabaviti u apotekama, pod različitim imenima, u zavisnosti od proizvođača: antabus, tetidis, abstinil, aversan, esperal, itd.

Tetidis u kontaktu sa alkoholom izaziva disulfiram – alkoholnu reakciju, koja za posledicu ima: crvenilo, uglavnom lica i gornjeg dela tela, osećaj toplote, preznojavanje, osećaj gušenja, slabost, malaksalost, muke, povraćanja, kardiovaskularne komplikacije. Smrtonosne komplikacije kod uzimanja alkohola na tetidis su retke, ali postoje. Bez kontakta sa alkoholom Tetidis ne proizvodi nikakva dejstva u organizmu i izlučuje se iz organizma u roku od 48 sati.

Početak uzimanja Tetidisa i potrebnu dozu određuje lekar. On se uzima u prisustvu saradnika, zbog sklonosti alkoholičara da manipulišu okolinom.

Neuzimanje, zaboravljanje, preskakanje i menjanje sa nekim drugim tabletama je skoro siguran korak u recidiv.

Tetidis je dobar i loš.

Dobar je zato što omogućava psihološku blokadu uz pomoć hemije. Dobar je zato što tu psihičku energiju koja bi bila upotrebljena da čovek ne pije, sada može da koristi za neke druge stvari. Tetidis vraća mir u porodicu,

angažuje saradnika u lečenju i obezbeđuje taj neki minimum od godinu dana, pošto je dokazano da osobe koje uzimaju Tetidis imaju mnogo veću šansu da apstiniraju nego oni bez njega.

Negativna strana Tetidisa je što on nije lek ne leči alkoholizam. On je samo neka vrsta stege i neka vrsta blokade. Može izazvati neke neželjene efekte svojim dugotrajnim uzimanjem. Postoje ljudi kojima se Tetidis ne sme prepisati: oboleli od teških kardiovaskularnih komplikacija, jetrene insuficijencije, oboleli od epilepsije, kod trudnoće, itd.

Tetidis ima simbolično značenje za porodicu. Pošto se najčešće uzima ujutru uz prvu kafu ili doručak, mnogim porodicama to je posle mnogo godina prilika da dan započnu dogovorom i razumevanjem, a ne svađom i agresivnošću kao u vreme alkoholizma.

Nazad