Suvi alkoholičar

 

Suvi alkoholičar je izraz koji koriste stručnjaci za lečenje alkoholizma, lečeni alkoholičari i njihovi saradnici.

Ovim izrazom se opisuje alkoholičar koji se oporavlja od posledica alkoholizma. On više ne pije - suv je, ali je njegovo razmišljanje još oblačno. On još nije ništa promenio u svom ponašanju i razmišljanju. Sve je ostalo isto, sem činjenice da više ne pije. Za takvu osobu se kaže da je "suv", ali nije uistinu trezan.

Suvi alkoholičar je osoba koja se uklapa u jedan od ova dva uslova:

  1. Dotični je odustao od alkohola ali nije napravio ni najmanji korak u promeni svog ponašanja. Znači, nema više konzumiranja alkoholnih pića, ali je osoba ostala ista. Jednostavno uklanjanje alkohola, bez promena stavova, mišljenja, osećanja i akcija nije dovoljno.

  2. Dotična osoba se sa progresivnog puta oporavka polako vraća na haotično i nerealno razmišljanje. Znači, ne pije, ali je zastao u pozitivnim promenama i počeo da se vraća na stare obrasce ponašanja. Važno je prepoznati vraćanje natrag na stare načine razmišljanja i delovanja, ili nedostatka napretka u kretanju napred u oporavku.

Zajedničke karakteristike suvog alkoholičara su:

Oni koji su prestali piti, ali su još uvek ljuti zbog toga, žive nesretnim životima i uglavnom se i svi drugi oko njih previše jadno osećaju. Ovakve osobe brzo stignu do recidiva. 

Za trezan život ne pijenje, ili apstinencija, je samo preduslov. Potrebno je promeniti na bolje svoje navike, stavove, ponašanje, razmišljanje, itd.

Nazad