Da li je pijenje alkohola postao problem za mene?

 

Alkohol je problem ako utiče na bilo koji deo vašeg života. To uključuje vaše zdravlje, vaš posao i vaš život kod kuće. Vi verovatno imate problem sa alkoholom ako mislite o pijenju celo vreme, ako pokušavate prestati sami ali ne možete ili ako često pijete više nego što ste nameravali.

Problem

Pijenje alkohola postaje problem ako:

Ako niste sigurni da li imate problem ili ne, verovatno imate problem. Ako su drugi u vašem životu rekli da imate problema, verovatno imate. Ako ste nastavili piti bez obzira na negativne posledice, to bi mogao biti nagoveštaj ozbiljnih problema.

Većina ljudi koji su iskusili probleme sa pijenjem, jednostavno prestanu piti alkohol. Oni su imali jedan posebno bolan ili neugodan incident sa pićem, probudili se sledeće jutro i rekli sebi: "Nikad više!" i to je to. Ako ste učinili istu stvar - rekli sebi da nikada više nećete opet biti toliko pijani ili čak više nećete piti - ali nađete sebe nekoliko dana kasnije da radite tačno ono što ste se zakleli da više nikad nećete učiniti, onda vaše pijenje pada, u najmanju ruku, u kategoriju zloupotrebe alkohola ili u najgorem slučaju, u zavisnost od alkohola.

Saveti

Prva stvar je da razmislite koliko zapravo pijete. Pokušajte sastaviti dnevnik pijenja za prošlu nedelju. Pazite da upišete sva pića i setite se da kod kuće čaša vina ili jaka alkoholna pića su često veća nego mera u kafiću!  Zatim počnite sa pregledom pića koji ste pili prošle nedelje. Ako vam je teško zapamtiti šta pijete koji dan, onda pravite svaki dan zabeleške o tome. Zapišite sva pića, koliko čaša ste od kog pića popili, doba dana i gde ste bili. Da li je ovo bila tipična nedelja? Ako je ovo tipična nedelja, vaše zabeleške bi vam trebale dati dobru ideju o tome da li previše pijete i, najvažnije, situacije u kojima pijete i da li će biti teško smanjiti. Ako konzumirate iznad preporučenih granica trebali bi razmisliti o smanjivanju. Ako su to samo izolovani incidenti, potrebno je samo da pažljivije razmislite o smanjenju broja pića.

Korisni saveti za smanjenje pijenja:

Nazad