Šta možete da učinite ako alkoholičar ne prihvata pomoć?

 

Ni jedan alkoholičar ne priznaje da je bolestan i da mu je potrebna stručna pomoć. Ni jedan od njih nije još dotle dogurao i svako poznaje nekog ko više pije. Zbog svega toga nagovoriti alkoholičara da prihvati pomoć i počne da se leči je jedan od najtežih postupaka. Alkoholičara ne možete prisiliti da prihvati pomoć, izuzev u određenim slučajevima, kao što je nasilno ponašanje koji ima za posledicu sudsku meru obaveznog lečenja

ili kada je potrebna hitna medicinska pomoć zbog akutne intoksikacije. No, ne sme se čekati da takva osoba stigne do dna. Eksperti za lečenje alkoholizma predlažu sledeće korake da bi se pomoglo alkoholičaru da prihvati lečenje:

  1. Prekinite sva “prikrivanja”. Članovi porodice skrivaju pred drugima postojeće probleme i često izmišljaju opravdanja da bi zaštitili alkoholičara od posledica njegovog pijenja. Oni često negiraju da uopšte neki problem postoji u funkcionisanju porodice. Nažalost, ovo alkoholičar koristi. On i dalje pije i preskače svoje obaveze. Važno je da se prestane sa prikrivanjem alkoholičara, tj. da se prestane sa zataškavanjem problema. Dozvolite mu da iskusi u punoj meri posledice svog pijenja.

  2. Izaberite pravo vreme za preduzimanje koraka. Najpogodnije vreme za razgovor sa alkoholičarem je kratko nakon što se desio neki alkoholom prouzrokovan problem - kao što je ozbiljna porodična svađa ili neki neposredni zdravstveni razlog dolaska u bolnicu, itd. Izaberite vreme kada je trezan, kada ste oboje sasvim mirni i kada imate priliku da razgovarate nasamo.

  3. Budite određeni i izravni. Kažite članovima porodice da ste zabrinuti zbog njegovog pijenja. Navedite par primera o tome kakve je probleme pijenje prouzrokovalo, uključujući i skorašnji događaj. Objasnite kako se osećate i kako vi gledate na taj problem. Insistirajte na tome da više ne možete podneti njegovo pijenje i da ćete učiniti sve kako biste sačuvali sebe i ostale članove porodice od posledica prekomernog pijenja.

  4. Navedite posledice. Objasnite alkoholičaru šta ćete učiniti ako ne bude potražio pomoć - ne zato da bi ste ga kaznili, nego da bi ste zaštitili sebe i ostale članove porodice od problema prouzrokovanog njegovim prekomernim pijenjem. Ono što budete rekli može imati raspon od odbijanja da se pojavite sa njim u bilo kom društvu gde će se služiti alkohol, do iseljavanja iz kuće. Budite uverljivi u tome šta govorite i recite da ćete to zaista i učiniti. Neka vaše reči ne budu samo "puste priče". Nemojte ništa ni nagovestiti ako niste spremni da sprovedete u delo!
                                                                                       

  5. Potražite pomoć. Prikupite informacije o mogućnostima lečenja u vašoj zajednici. Ako alkoholičar odluči da potraži pomoć, odmah pozovite da biste zakazali sastanak sa lekarom. Pružite mu podršku i kažite da neće biti sam u ovoj borbi, već će mu pomagati svi članovi porodice. Ponudite mu da i Vi pođete na prvi sastanak sa lekarom. 

  6. Obratite se prijatelju. Ako član porodice i dalje odbija ponuđenu pomoć, zamolite zajedničke dobre prijatelje da porazgovaraju sa njim koristeći upravo opisane korake. Oni će dobronamernim razgovorima pokušati uticati na donošenje odluke o početku lečenja. Prijatelj koji je lečeni alkoholičar može biti veoma ubedljiv, ali bilo koja osoba koga je briga i ko ne osuđuje može pomoći. Potražite i pomoć vašeg izabranog lekara. Važno je da osetite da niste sami, a da alkoholičar stekne uvid u to kako, osim vas, i drugi vide i osećaju njegov problem koji se zove zavisnost od alkohola (alkoholizam). Često je potrebno posredovanje više osoba, više puta, da bi se alkoholičar nagovorio da prihvati pomoć.

Nazad