Hipoglikemija kod alkoholičara

 

Hipoglikemija je stanje sniženog šećera u krvi. Šećer u organizmu služi kao energija ili gorivo za rad, rast i život ćelija organizma. U krvi je normalna visina šećera između 3 i 6 mmol/L. Visina šećera u krvi zavisi od unosa (pojedene hrane), potrošnje energije i inzulina. 

Do hipoglikemije može doći kada se tokom dana ne unese dovoljno hrane u organizam, ili je zbog pojačane aktivnosti organizma puno potrošeno a nije nadoknađena energija. Kod oštećenja bubrega, jetre, proliva ili povraćanja, te kod unosa veće količine alkohola, također može doći do hipoglikemije.

Kod pacijenata koji boluju od šećerne bolesti a uzimaju inzulin, hipoglikemija nastaje kada se pacijentu daje previše inzulina (injekcijom), a obrok koji je tog dana pojeo bio je lagan ili je tog dana puno fizički radio.

Inzulin je hormon koji luči gušterača a služi za unos šećera u ćelije organizma.

Alkoholičar što više pije, manje jede. Alkoholičar često povraća, ima prolive, bolesnu jetru ili bubrege, te je stalno u nekakvom metaboličkom poremećaju koji deluje na visinu šećera u krvi. Neki alkoholičari su dijabetičari a ne posvećuju dovoljno pažnje lečenju svoje bolesti.

Prvi znaci hipoglikemije su znojenje, ubrzan rad srca, drhtavica, glad, bledilo, strah, vrtoglavica, a ako visina glukoze u krvi i dalje pada javlja se neprikladno ponašanje, zevanje, smetnje u koncentraciji, glavobolja i poremećaj svesti do kome.

U tom trenutku najbolje je izmeriti količinu šećera u krvi i nadoknaditi nedostatak glukoze ili inzulina. Odmah treba uzeti nekoliko bombona ili kašiku šećera, te pojesti dodatni obrok s hlebom ili voćem ili mlekom.

Učestala stanja hipoglikemije trajno oštećuju mozak, koji prvi gladuje i najviše treba šećera.

Ako je hipoglikemija uznapredovala do besvesnog stanja, potrebno je bolesnika postaviti u položaj na bok i hitno pozvati lečnika.

Nazad