Obolenja perifernih živaca

 

Alkoholni polineuitis je najčešći oblik polineuritisa. On je naziv za degenerativne promene živaca na periferiji donjih i gornjih ekstremiteta (ruku i nogu) izazvane toksičnim delovanjem alkohola. Dugogodišnje pijenje alkohola uzrokuje oštećenje nervnog sistema. Pri tome vrsta alkohola ne igra nikakvu ulogu. Ispadi površinskog osetila javljaju se u obliku hipestezije (slabije osetljivosti na dodir), naročito na perifernim delovima donjih ekstremiteta. Na gornjim ekstremitetima smetnje su ređe.

Glavne su karakteristike obostrana simetrična mlohava slabost mišića, koja zahvata donje ekstremitete, naročito mišiće koji podižu stopalo, tako da dolazi do tzv. padajućeg stopala i "petlova hoda", jer bolesnik kad hoda podiže noge kao petao, da mu stopalo koje ne može podići ne bi zapinjalo po podlozi. Tonus mišića je umanjen, a nestali su i tetivni refleksi. Treba napraviti rendgen stopala u dva smera, redovno kupati stopala u blagoj otopini soli, a nakon kupke na otvorene rane lokalno stavljati obloge betadina. Klasična je terapijska primena vitamina B i, naravno, apstinencija od alkohola, koje se primjenjuju u svim slučajevima alkoholne polineuropatije. Ne treba čekati da se promene toliko razviju da je jedino rešenje amputacija.

Danas se smatra da je periferni neuritis zapravo posledica avitaminoze, odnosno hipovitaminoze alkoholičara, bez obzira na piće koje uzimaju.

Alkoholni polineuritis se gotovo uvek izleči, ako se prekine sa konzumacijom alkohola. Lečenje je polagano, nekad je potrebno i više meseci, a nekad i godinu dana ili više, da bi nastupilo potpuno izlečenje. Počne li se ponovo uzimati alkoholno piće, bolest se ponovo javlja. Takvim bolesnicima se, međutim, može bolest vratiti i zbog drugih nepovoljnih faktora, kao što su npr. neka druga intoksikacija, infektivno obolenje, itd. Alkoholni polineuritis se leči korigovanjem ishrane, zabranom alkoholnih pića i velikim dozama vitamina, naročito vitamina B1. U većini slučajeva biće potrebna dugotrajna rehabilitacija.

Alkoholni pseudotabes je alkoholni polineuritis sa kliničkom slikom vrlo sličnom tabesu (luetičko obolenje kičmene moždine). Diferencijalna dijagnoza između pravog tabesa i alkoholnog pseudotabesa može biti vrlo teška.

Nazad