Promene na koži

 

Alkohol može izazvati velik broj kožnih promena. Neke promene nastaju zbog alkoholom izazvanih promena na krvnim žilama, neke zbog nedostatka vitamina, a neke nastaju kao sekundarne promene zbog alkoholnog oštećenja drugih organa.

Zbog akutnog pijanstva dolazi do crvenila lica (alkoholni eritem). To crvenilo kože se javlja zbog nakupljanja krvi u malenim površinskim krvnim sudovima. Crvenilo kože se javlja u području glave i gornjeg dela grudnog koša. Prilikom dugotrajnog delovanja alkohola dolazi do proširenja sitnih krvnih sudovaa kože, a to dovodi do trajne eritoze (crvenila) lica alkoholičara.

Kod alkoholičara se susreće rozacea. Rozacea je crvenilo kože na licu, posebno na nosu. Krvne se sudovi povećaju što licu i nosu daje crven i sjajan izgled. Nos se može jako povećati pa nastaje stanje poznato pod nazivom rinofima. A on znači trajno otečen, čvorast i crven nos. Oteklina se u teškim slučajevima mora ukloniti hirurškim putem. Rozacea se leči antibioticima. Treba ukloniti uzroke nadraživanja.

Najpoznatija dermatoza koja se javlja u vezi sa alkoholom je pelagra. To je vrsta avitaminoze zbog velikog manjka nikotinske kiseline (niacina) - vitamina iz skupine B- kompleksa. U prevodu pelagra znaci “gruba koža”. Delovi kože izloženi svetlu postaju tamni i upaljeni. Kasnije bolesnik dobija proliv, a duševno mu se zdravlje pogoršava. Psihijatrijski simptomi koji se javljaju uz pelagru mogu biti raznovrsni i pripadaju grupi akutnog ili hroničnog psihosindroma. Najbolji način lečenja je uravnotežena ishrana. Lečnik može prepisati tablete koje sadrže nikotinsku kiselinu i druge vitamine.

Zbog alkoholnog oštećenja jetre mogu se javiti i neke druge kožne promene, od kojih je najvažnija kožna porfirija.

Karakteristična kožna promena je i žutica koja se javlja kod oštećenja jetre. Vidi se kod akutnog alkoholnog hepatitisa i ciroze jetre. Kod alkoholičara, naročito kod onih sa cirozom jetre, po koži se mogu videti posebne formacije nastale od sitnih krvnih sudova, koje se u egleskoj literaturi nazivaju spider nevus (mladež u obliku pauka). Kod muških bolesnika su pigmentirane prsne bradavice, a pod pazuhom manjka dlakavost.

Nazad