Alkoholizam "domaćice"

 

Žena više voli da pije sama, bilo da je domaćica ili da je zaposlena. Ona je svesna kakve poglede ima društvo, pa i ona sama, u odnosu na pijenje žena i oseća se "bezbednijom" kad pije sama.

Nezaposlena žena - domaćica počinje da pije u toku dana dok obavlja kućne poslove ili čeka veče da porodica legne da spava. Krije to od supruga i dece. Alkoholizam žene relativno dugo ostaje skriven. Ona prikriva alkohol, tako da porodica primećuje da se nešto događa sa njom, ali ne znaju šta. To traje dotle, dok problem pijenja ne postane očigledan. Članovi porodice, suočeni sa alkoholizmom, često ne znaju šta da rade. Neki na alkoholizam gledaju više kao na moralno-etički problem, nego bolest, što može dovesti do još veće konfuzije u porodičnim odnosima. Postaje još usamljenija u krugu porodice i prijatelja,

koji svi ispoljavaju zaštitnički odnos prema njoj. Suprug ne retko koristi njen alkoholizam kao izgovor za svoje vanbračne avanture.

Ukoliko je žena zaposlena, njen problem se rešava pre raskidom radnog odnosa

nego suočavanjem sa problemom alkoholizma. Čak će joj i nadležni lekar radije ponuditi neko sedativno sredstvo - "da sredi nerve" - nego joj nagovestiti da postoji problem alkoholizma i predložiti lečenje.

Mnoge žene alkoholičarke obraćaju se lekarima zbog simptoma koje ne žele da dovedu u vezu sa alkoholizmom, ili ih i ne dovode u vezu sa alkoholizmom. Prepisujući im različite lekove, lekari nehotice omogućavaju stvaranje unakrsne zavisnosti.

Nazad