Navike pijenja kod žena

 

Navike pijenja kod žena uveliko su se promenile u poslednjih nekoliko generacija. Za većinu žena koje su danas u šezdesetim, sedamdesetim godinama života ili su starije, društvene posledice pijenja alkohola, posebno epitet "pijanice" bile su dovoljne da ih drže podalje od njega.

Promene koje nisu mimoišle ni naše društvo, donele su ženama daleko više uloga i obaveza. Alkoholizam se može shvatiti i kao cena emancipacije kod žena koje su nedovoljno pripremljene ušle u ovaj proces. Finansijska samostalnost, oslobađanje i prestanak diskriminacije žena na javnim mestima, "dali su im dozvolu" da piju kao muškarci.

Većina žena-alkoholičara ne opija se redovno. Mnoge žene piju ređe, ali popiju previše tokom jednog izlaska. Na hiljade žena to nesvesno radi svakog vikenda.

Žene često piju kad su same, naročito ako su nezadovoljne životom, brakom ili radnim mestom. Veća je verovatnoća da će preterati u posebnim prilikama, na primer tokom nekog praznika ili kad su pod stresom.

Za razliku od muškaraca, žene-alkoholičari znatno češće od početka počinju sa žestokim alkoholnim pićima, da bi što pre postigli sedirajući efekat. Brže postižu visoku toleranciju na alkohol od muškaraca.

Kod ženskog alkoholizma možemo govoriti o dva tipa pijenja:

  1. alkoholizam "domaćice"

  2. "muški tip"

Žene su pretežno sekundarni alkoholičari, što znači da je njihov alkoholizam posledica prethodnih psiholoških problema. U novije vreme, međutim, zapaža se da i mlade devojke piju kao njihovi vršnjaci suprotnog pola, pa se može očekivati sve učestalija pojava primarnog alkoholizma i kod žena.

Nazad