Uticaj alkohola na centralni nervni sistem žene

 

Na centralni nervni sistem žene alkohol deluje otupljujuće i omamljujuće.

Alkohol prvo parališe više delova mozga, te se razum i kontrola ponašanja polako smanjuju i gube, a niži delovi mozga (nagoni i osećanja) bivaju sve više oslobađani i ispušteni ispod kontrole paralisanih viših delova. Zbog toga žena u alkoholisanom stanju najpre oseća kako je sve jednostavnije nego što je dotle bilo, kako se problemi tope i nestaju, kako joj je lakše pričati, a sve što kaže čini joj se duhovitim i pametnim. Više se ne stidi i ne plaši od okoline i sagovornika, već preuzima inicijativu. Najzad počinje pomalo i da uživa u drugoj sebi, kakvu inače nije poznavala i kakva joj se možda više sviđa od one prve, «normalne» i trezne.

Ako se pijenje nastavi, onda se kritičnost sasvim smanjuje, pa počinje grubo, socijalno neprihvatljivo ponašanje i žena postaje smešno-žalosna kreatura.

U najtežem stepenu pijanstva, zbog paralize nervnih centara, dolazi do poremećaja spretnosti pokreta. Tada nastaje saplitanje jezikom, teturanje, psihička otupelost, a mogu da se jave i kraći ili duži periodi pomućenja svesti kada se «film prekida» i žena se ničeg ne seća.

Ako se popiju izuzetno velike količine alkohola, naročito ako se to učini naglo, dolazi do akutne paralize vitalnih centara u mozgu i produženoj moždini koja dovodi do teškog trovanja, dubokog besvesnog stanja, pa i do smrti.

Nazad