Uticaj alkohola na organizam žene

 

Kliničkim istraživanjima je potvrđeno da je organizam žena mnogo osetljivije na toksično dejstvo alkohola nego organizam muškaraca. Žene su niže rastom i manje telesne težine, a telo im sadrži više masti nego telo muškaraca.

Alkohol ne može dobro da cirkuliše kroz masno tkivo, jer je ono slabo prokrvljeno, pa zato odlazi ravno u glavu, gde je dotok krvi najbolji. Koncentracija alkohola u krvi dostiže kod žena vrhunac brže nego kod muškaraca i duže ostaje visoka. Organizam žena sporije razgrađuje alkohol nego organizam muškaraca.

Žene brže propadaju fizički nego muškarci, zbog štetnog uticaja alkohola. Treba samo 12 godina da kod žene koja pije 5 čašica oštrog pića dnevno nastane ciroza jetre. Muškarac mora piti prosečno 20 godina, i to 6-8 oštrih pića svakog dana da bi oboleo od ciroze. Stoga nemojte misliti da, samo zato što se ne osećate otrovani alkoholom, on ne utiče na vaše telo. Javljaju se oštećenja tena (koža lica ogrubi), podočnjaci postaju izraženiji, a bore naglašenije.

Tolerancija žena na alkohol je niža nego kod muškaraca.Osetljivost žena na alkohol menja se zavisno od koncentracije estrogena i progesterona tokom menstrualnog ciklusa. Starije se žene često brže osete "pripitima". Smanjenje nivoa estrogena do kojeg dolazi s godinama, smatra se barem delimično odgovornim za to. Alkoholizam može biti uzrok i takvih menstrualnih tegoba, kao što su: izostanak menstruacije i smanjeno ili prekomerno krvarenje.

Alkohol ne utiče štetno samo na organizam žene. Ako ga duže uzima, alkohol je opasan i za njeno potomstvo i porodicu. Alkohol smanjuje plodnost i povećava šanse za obolevanje od raka. Oko 10% slučajeva raka dojke može se pripisati alkoholu.

Posledice su naročito drastične u trudnoći. Kod novorođenčadi čije su majke tokom trudnoće pile alkohol, javlja se fetalni alkoholni sindrom. Javlja se kao posledica naglog prekida alkohola koje je dete, dok je bilo u materici, dobijalo iz majčine krvi. Kod ovakvog slučaja novorođenčetu se daju male doze odgovarajućeg leka i polagano se provodi odvikavanje. Deca se rađaju sa manjom dužinom i težinom, imaju plavičastu kožu, a može doći do deformiteta skeleta, anomalija srca, bubrega, i drugih organa. Ova deca kasnije imaju manji intelektualni kapacitet i često su hiperaktivna.

Naročito je opasno dejstvo alkohola na organizam devojčica, kojima je priroda namenila posebne zadatke u životu kako u smislu rađanja, tako i u smislu podizanja i vaspitanja budućih naraštaja. Ne sme se zaboraviti da u devojčica usled uzimanja alkohola dolazi do telesnih i psihičkih oštećenja i komplikacija koje mogu nepovoljno uticati na već pomenute funkcije i zadatke koji će se pred njih postaviti.

Običaj da se deca i omladina podstiču na uzimanje alkoholnih pića, veoma je opasan. Jer, i male količine alkohola, pored niza drugih posledica, smanjuju sposobnost pažnje i koncentracije, snižavaju nivo intelektualnog razvoja, smanjuju radne i umne kapacitete. Takve devojčice nisu dovoljno sposobne za učenje, niti za napredovanje u bilo kakvoj stručnoj obuci.

Nazad