Konzumiranje alkohola za vreme trudnoće

 

Većina žena-alkoholičara, znatno manje pije ili prestaje da uzima alkohol u toku trudnoće. Verovatno zbog toga što pridaju veliki značaj materinstvu.

Za vreme trudnoće ne sme se konzumirati alkohol. Svaka žena koja zna da ne može da odoli čašici alkoholnog pića, mora da pazi da ne ostane trudna.

Veliki problem predstavlja uzimanje alkohola u toku trudnoće i posle porođaja. Poznato je da se u brakovima alkoholičara (bilo da je alkoholičar jedan od supružnika ili su oba),

u znatno većem procentu javljaju komplikacije koje mogu da ugroze trudnoću ili da dovedu do rađanja oštećenog novorođenčeta. Alkoholizam oca nepovoljno utiče na potomstvo zbog štetnog dejstva alkohola na muške polne ćelije. Vremenom se broj pokretnih spermatozoida smanjuje, oni postaju nepokretni i zbog toga ne mogu da oplode jajnu ćeliju. Alkoholizam majke dovodi do promena na plodu, koje mogu nastati tokom cele trudnoće ako žena dok je bremenita uzima alkoholna pića.

Kod žena koje piju alkohol, češće se javljaju pobačaji i prevremeni porođaji. Spontani prekidi trudnoće do 28. nedelje od nastanka začeća uvek su praćeni uginućem ploda, dok se prekid trudnoće posle tog vremena naziva prevremenim porođajem. Novorođenče rođeno u to vreme naziva se nedonošče i ono je manje sposobno za vanmaterični život od normalno rođene bebe.

Uzimanje alkohola u toku trudnoće je jedan od faktora koji dovode do prevremenog rađanja. Alkohol, koji trudnica uzima, preko organa za varenje i njihove sluzokože dospeva u krvotok, a odatle u sve organe i u sva tkiva organizma ploda. Alkohol preko krvotoka majke dolazi i u krvne sudove materice u kojoj se razvija plod.

Alkohol i trudnoća ne idu zajedno i zato ne postoji umereno pijenje u trudnoći.

U Sjedinjenim Američkim Državama 1988. godine su uveli zakon koji obavezuje proizvođače alkoholnih pića da na svaku etiketu alkoholnog pića moraju staviti upozorenje da je za vreme trudnoće konzumiran alkohol štetan za plod. S ovom merom su uspeli da oštećenja ploda svedu na jednu desetinu.

Nazad