Alkohol i opadanje kose

 

Kod čoveka se u embrionalnom stadijumu pojavljuje potpuna dlakavost. Kasnije se dlake javljaju u reduciranom obliku, najbujnije su na glavi i zovu se kosa. Kosa je svima važna. Ona je simbol lepote.

Gubitak njenog sjaja ili gustoće, a da ne govorimo o ispadanju, težak je udarac ljudskom dostojanstvu. Kosa raste oko 1 cm mesečno, starenjem postaje seda zbog nedovoljne obnove pigmenata. Do ispadanja kose može doći zbog raznih bolesti kože (ekcem), kod muškaraca ono može biti nasledno (genetski faktor), a kod većine slučajeva kosa ispada zbog nepravilne ishrane i fizičke iscrpljenosti, kada se hranom ne unose vitamini (posebno vitamini B kompleksa, vitamini D, E i A), te gvožđe, cink, magnezijum i kalcijum, a važne su i aminokiseline (naročito cistein ).

Mnogi moji prijatelji vole da izađu u život i da popiju više čašica alkoholnog pića. Nedavno sam uočila da oni koji najviše piju imaju veći gubitak kose nego oni koji malo ili nimalo ne piju.

Istraživanja na miševima su pokazala, da ako se obrijani miševi leče sa jedinjenjem koje zaustavlja delovanje estrogena, dlaka počinje jako da raste. Čak i neaktivni koreni dlake oživljavaju i izbijaju dlake iz njih. Probali su i obratan proces. Primenili su na miševima jedinjenje bazirano na estrogenu i na taj način sprečili rast dlake. Ustanovljeno je da postoji jedan receptor estrogena koji je smešten u centru korena dlake, koji reguliše ciklus rašćenja kose.

Istraživanja kod ljudi su pokazala da konzumiranje alkohola, naročito mnogo alkohola u izvesnom vremenskom periodu, povećava nivo estrogena u organizmu. Konzumiranje velikih količina alkohola uzrokuje dramatično povećanje nivoa estrogena, pogotovo sutradan, kada patite od mamurluka. Zbog povećanja estrogena u organizmu, kosa počinje da opada. Pored toga, alkohol može iscrpeti mineral cink iz tela. Cink je neophodan za održavanje zdrave kose.

Kod alkoholičara je pojava ispadanja kose jedan od prvih znakova poremećaja metabolizma jetre i loše ishrane.

Uz lečenje osnovnog uzroka poremećaja (prestati piti alkohol), te nadoknadu vitamina B kompleksa i uz pravilnu ishranu, može se smanjiti opadanje kose, o jačati koren i vlas kose, poboljšati rast i sprečiti ćelavost.

Nazad