Alkohol i hormoni

 

Alkohol i hormon rasta

Jedan veliki problem sa konzumiranjem alkohola ima veze sa njegovim uticajem na količinu hormona rasta. Hormon rasta je spoj u telu koji igra veoma važnu ulogu kad je u pitanju izgradnja mišića, stimulacija rasta i razvoja ostalih ćelija i osigurava optimalan rast kostiju. Kada je nivo ovog hormona niska, mišići se ne mogu tako razviti kao kada je na optimalnom nivou. Hormon rasta se većinom izlučuje noću, tokom prvih sati sna. Budući da alkohol ometa prirodni ritam sna, smanjiće i količinu hormona rasta koji nastaje. Smanjenje može biti sve do 70%, tako da će stvarno napraviti kratki spoj u napretku organizma.

Alkohol i testosteron

Testosteron je važan hormon povezan sa izgradnjom mišića i on je razlog zbog čega muškarci imaju veću mišićnu masu nego žene (jer muškarci imaju više testosterona koji teče njihovim telom). Sa druge strane, kada konzumirate alkohol, u jetri se proizvodi supstanca koja je toksična za stvaranje testosterona. Ta supstanca smanjuje nivo testosterona u telu, što rezultira manjom mišićnom masom.

Alkohol i nivo šećera u krvi

U sali za hitne slučajeve, ošamućenost pacijenata sa mirisom alkohola u njihovom dahu, često nije izazvana zbog alkoholne intoksikacije, nego zbog hipoglikemije (nizak šećer u krvi). Hipoglikemija je komplikacija izazvana alkoholizmom. Neuspeh lečenja hipoglikemije može imati posledice opasne po život.

Alkohol uticače na ponašanje šećera u krvi. Naime, konzumiranje alkohola pre jela dovodi do pada šećera u krvi u periodu od 6 do 8 časova, a alkoholno piće posle jela rezultiraće rastom šećera u krvi. Dijabetičar može popiti jedan aperitiv (kratko žestoko piće) pre jela, ali će preskočiti dalju konzumaciju alkohola u toku i posle jela. Takođe, ukoliko se odluči za čašu vina u toku ili nakon obroka, odbiće aperitiv. Pivo se, zbog svog sastava, ne preporučuje dijabetičarima.

Alkohol i estrogen

Alkoholizam stavlja žene u menopauzi u opasnost od loma kostiju zbog pada. Zbog dejstva alkohola na nivo estrogena u krvi, one su u većoj opasnosti od osteoporoze. Osteoporoza je bolest krtih kostiju, koje se pri padu lako lome. Ovde još treba dodati da su žene alkoholičari u povećanoj opasnosti od pada prouzrokovanog pijenjem.

Nazad