Alkohol i temperatura vazduha

 

Alkohol remeti proceduru kontrolisanja telesne temperature. Kad je hladno vreme, osoba neće biti u stanju da održi istu temperaturu organizma kao što bi inače bez alkohola, a kada je vrelo i vlažno, alkoholni efekti dehidracije mogu umanjiti sposobnost organizma da se pravilno znoji i hladi.

Hladno vreme

Alkohol proširuje periferne krvne sudove, one koji se nalaze blizu površine tela, a sužava unutrašnje krvne sudove. Zbog toga više toplote napušta telo i unutrašnji organi ostaju bez potrebne količine toplote. Mada je konzumacija alkohola obično propraćena sa rumenilom i osećajem toplote, temperatura organizma zapravo opada. Krajnji rezultat može biti da toplota napusti organizam i da se ubrza hipotermija. Takođe alkohol ometa zdrav razum koji bi inače mogao uveriti osobu da uđe unutra sa hladnoće.

Osoba će se umoriti brže po hladnom vremenu, a organizam mora da radi napornije samo da bi održao odgovarajuću telesnu temperaturu. Kada je osoba umorna, organizam ima manje energije da se izbori sa stresom zbog proizvodnje dodatne toplote. Ako na sve to još dodate alkohol, organizam će se naći u veoma složenoj situaciji.

Alkohol odstranjuje iz organizma više tečnosti nego što osoba unosi pijenjem vode, i na taj način dolazi do dehidracije organizma. Po hladnom vremenu organizam gubi vodu ne samo znojenjem, nego i disanjem, kada osoba koristi vlagu da bi zagrejao hladan vazduh. Hladan vetar takođe podstrekava dehidraciju.

Da bi zimi održavali sinuse čistim, savetovano je izbegavanje alkohola koji može izazvati nagomilavanje i dehidraciju, čineći sluz debljim.

Svi smo čuli za "belu smrt". Ona se nažalost i dan danas ponekad pojavi u novinama kao udarna vest. Alkohol je sredstvo koje umiruje. Kada se popije mnogo alkohola, ona deluje uspavljujuće. Ako osoba zaspi napolju, na svežem vazduhu, kada su temperature ispod nule, dolazi do usporenog rada srca i do snižavanja temperature tela koja se na kraju završi sa smrću. 

Toplo vreme

Izbegavajte alkohol leti, jer izaziva preterano izbacivanje vode iz organizma. Ona u isto vreme utiče i na rasuđivanje, zbog čega osoba nije ni svesna da se telo pregrejava. Sa unošenjem prekomernih količina alkohola u vreme previsokih temperatura vazduha može doći do toplotnog udara. Alkohol remeti borbu organizma protiv toplotnog udara.

Odrasli preko 55 godina imaju manje delotvoran telesni termostat i kontrolni uređaj žeđi. Da ne bi došlo do komplikacija, trebaju izbegavati konzumiranje alkohola.

Pošto se leti mnogo znojimo, voda napušta telo znojenjem. To preveliko znojenje se treba izbalansirati sa većim unosom vode i soli u organizam. Ako se na sve to doda alkohol, onda je situacija sledeća: Alkohol nije samo sredstvo za umirenje, takođe se ponaša i kao sredstvo za izbacivanje vode. Ona izvlači više tečnosti iz organizma nego što se unosi pijenjem vode. Znači, organizam gubi vodu i znojenjem i unošenjem alkohola, i zbog toga lakše dolazi do dehidracije organizma.

Prekomerno konzumiranje alkohola pri velikim vrućinama može izazvati naprezanje srca, moždani udar, a o trovanju alkoholom da i ne govorimo.

Nazad