Alkohol i sport

 

Kao što je pijenje alkoholnih pića deo društvenog ponašanja kod nas i u svetu, tako se njegova prisutnost registruje i u sportu, bilo kao deo celokupne sportske manifestacije, bilo kao udeo pojedinca u celoj predstavi.

Osnova sportske aktivnosti

Osnova svake sportske aktivnosti je kretanje. Pri kretanju odvijaju se vrlo složeni biohemijski procesi u mišićima, pri čemu dolazi do pretvaranja hemijske energije u mehaničku, što čini pokretačku snagu. Uz mišiće sudeluju: kičma i kosti, krvni sudovi i srce, nervni sistem. One sa međusobnom povezanošću dovode do realizacije pokreta i kretanja.

Profesionalni sport

Kada govorimo o sportu, svi prvo pomislimo na profesionalni sport. Nažalost, i u profesionalnom sportu, koji zahteva redovne i dugotrajne pripreme i treninge, beležimo pojavu konzumiranja alkoholnih pića, pa čak i probleme vezane uz to.

Alkoholna pića su prisutna u reklamama na utakmicama i u prenosima tih utakmica na televiziji. Pored toga, atraktivna pića su postala sastavni deo ceremonije proglašenja pobednika u različitim sportskim disciplinama: utrke u automobilizmu, biciklizmu itd. Posle proglašenja ozareno lice pobednika maše ogromnom bocom šampanjca, polivajući sebe i sve oko sebe.

Možda taj sportski prvak ne konzumira uopšte alkohol, ali ta boca u njegovim rukama postaje deo i njegovog imidža, naročito ako se češće pojavljuje u toj ulozi. On svojim uspesima i pobedama postaje uzor mladima. Oni se poistovećuju sa svojim pobednikom prihvatajući njegovo ponašanje, navike i načine socijalne komunikacije.

Rekreativni sport

Među stanovništvom znatno je veća zastupljenost amaterskog i rekreativnog sporta od profesionalnog. I upravo kod ovog vida rekreacije se najviše registruje konzumiranje alkohola, kao nešto što je sastavni deo uobičajenog ponašanja posle utakmice: druženje sa navijačima, proslava pobede, pijenje do zore, zajednička veselja, itd. Ponekad se i pre treninga ili utakmice popije jedna, misleći da neće imati nikakav učinak na organizam i na sportsku sposobnost.

Delovanje alkohola

Nije dobro mešati alkohol i sport. Alkohol usporava vreme reakcije, povećava gubitak toplote iz organizma i smanjuje izdržljivost. Ako je dotična osoba konzumirala alkohol 24 sata pre vežbanja, pogodniji je za povećanje grča u mišićima. Da vidimo kakvo delovanje alkohol ima na sportske veštine!

Izdržljivost

Organizmu za energiju je potreban šećer u krvotoku. Taj šećer se proizvodi pomoću jetre, oslobađajući glukozu u krvotok. Alkohol smanjuje sposobnost organizma da proizvede ovaj šećer, i zato dotična osoba ima manje energije i manje je izdržljiva.

Gubitak toplote iz organizma

Prvo, alkohol čini da se osoba oseća uzbuđeno. Posle toga dolazi do naglog gubljenja toplote iz tela. Na ovaj način lako može doći do hipotermije. Što duže traje igra ili trening, ili što je hladnije vreme, veći je rizik.

Brzina reakcije

Alkohol utiče na centralni nervni sistem i usporava sposobnost obrade podataka u mozgu. Na ovaj način alkohol utiče na reakcije, koordinaciju, preciznost i ravnotežu - na sve one stvari koje su najvažnije za ostanak u vrhu u bilo kom sportu.

Sportske povrede

Alkohol povećava krvarenje i otok oko mekanog tkiva povrede (uganuće, modrice i posekotine, koje su najobičnije sportske povrede) i zato osobi koja koristi alkohol treba više vremena za oporavak.

Alkohol takođe prikriva bol i zbog toga se može odložiti lečenje, što utiče na brzo ozdravljenje.

Pouka: Prilikom sportskih povreda obavezno izbegavati alkohol - bar dok se prima terapija!

Grč mišića

Tokom vežbanja, mišići izgaraju šećer, proizvodeći mlečnu kiselinu. Previše mlečne kiseline dovodi do umora mišića i grčeva. Alkohol, koji se nalazi u organizmu od prethodne noći, doprinosi većoj proizvodnji mlečne kiseline i dramatično povećava rizik od doživljavanja jačih grčeva.

Nazad