Ne postoji tajna formula za dug život

 

Izgleda da ne postoji magična formula koja će nam omogućiti da budemo večito, ili bar što duže, mladi. Naučnici sa Harvarda su završili studiju na kojoj su radili čitavih šezdeset godina. Prema njenim rezultatima, nema univerzalne tajne za dug i srećan život.

Studija je otkrila da duže žive oni koji unose alkohol u umerenim količinama i izbegavaju pušenje. Stabilne veze i dobri mehanizmi za borbu sa svakodnevnim nedaćama takođe su od pomoći, kažu naučnici. Naučnici su pratili na hiljade dobrovoljaca u toku dugog vremenskog perioda, ali su dobili rezultate koji su i ovako bili očigledni. Ne postoji neka specijalna dijeta ili način života koji će značajno produžiti život.

Mentalni aspekat je takođe praćen u studiji i to na taj način što su svi dobrovoljci bili intervjuisani i imali su psihološke preglede na svakih pet godina. Dr Džordž Valant (George Vaillant), profesor psihijatrije na medicinskoj školi na Harvardu je rekao: "Tajna za dostizanje aktivnog i srećnog života se ne nalazi toliko u našim zvezdama i našim genima koliko u nama samima."

<< Izbrojte do 10|Nađi vremena >>


Nazad