Izbroj do 10

 

Sigurno ti neprestano govore da pre tvoje burne reakcije (koju svi opravdavaju ludim godinama) treba da u sebi izbrojiš do deset. Bes ili negativnu energiju treba izbaciti na neki način i upravo je odabir načina ono na šta treba obratiti pažnju i za šta u stvari koristiš brojanje do deset. Npr., posvađaš se sa nekim i umesto da se raspravite, ti jednostavno "bukneš", kažeš nešto što ni ne misliš, i, do viđenja. Tako olako odustaneš od te osobe. Više joj se ni ne javljaš, niti pričaš sa njom - šta je sa tim problemom koji ste imali? Ta prepirka je i dalje u vama.

Neke stvari će se ponavljati tokom života i nemaju nikakve veze sa godinama. U pitanju je samokontrola i usmeravanje te nervoze, tog kuvanja unutar organizma koji nikako da izađe i krene nekim drugim pravcem. Većina tinejdžera pri pronalaženju rešenja najčešće odaberu cigarete, alkohol ili marihuanu. Tako se obezbedi trenutno površinski mir, ali kada legneš da spavaš, sve ono što si preko dana pokrio(la), u mraku izlazi "na videlo". Moraš postati miran/mirna i spolja i iznutra. Odlaženjem daleko od problema ništa ne postižeš, a toliko daleko da mu pobegneš i u mislima se ni ne može.

Obično se iznerviramo zbog nekih sitnica koje nam u tom trenutku izgledaju džinovskim stvarima od suštinskog značaja. Dakle, prvo treba razlikovati "veličinu" stvari ili situacije koja je uzrok nerviranju, a onda i da li je to nerviranje pozitivno ili negativno.

Recimo, pred neku predstavu u kojoj nastupaš ili recitovanje pred celim odelenjem, možda čekaš da te profesor prozove da odgovaraš, a, kao i obično, nisi stigao/stigla da obradiš svo gradivo - ruke ti se tresu, dlanovi se znoje, osećaš da pucaš. To je obično pozitivna trema kada nastupa tvoja inteligencija.

Neka rešenja su krajnje jednostavna, ali na njih možda ne obraćaš pažnju ili ih smatraš nedovoljnim.

Piši dnevnik! Vodi žurnal tvojih aktivnosti, događaja, sve što ne možeš drugome, "reci" dnevniku, izbaci taj bes na papir i neka ga onda papir trpi.

Ako te nešto muči a zanima te nečiji odgovor, a opet ne možeš o tome da pričaš sa drugom/drugaricom, pozovi neki od SOS telefona (ne moraš da se predstaviš), a oni će te saslušati i pomoći koliko mogu. Nema nikakvog kontakta, samo je glas preko telefona, ali ako ti je i to stresno, obrati se putem i-mejla nekom savetovalištu.

Zapamti da rešenje za sve stvari i probleme postoji, samo se potrudi da se obratiš na pravu adresu. Umesto palenja cigarete za cigaretom - razgovaraj, umesto ispijanja piva i votki - trči do iznemoglosti, umesto marihuane i drugih opijata - slušaj muziku, neku opuštajuću i inspirativnu.


<< Hranom protiv stresa|Ne postoji tajna formula za dug život >>


Nazad