Hranom protiv stresa

 

Stres je bolest današnjice, posledica sve bržeg i zahtevnijeg života. Retko ko je pošteđen stresnih situacija, a stalni stres kao dobro sakriveni terorista zna da ozbiljno ugrozi zdravlje. 

Stres utiče na mnoge funkcije u našem organizmu: na smanjenje intelektualnih sposobnosti, ali i na ono što bi trebalo da nas najviše zabrine, a to je potencija. Svesni ste toga da treba da se smirite, opustite i relaksirate. Međutim, ispiti, posao ili ljubavni brodolom jednostavno vam to ne dozvoljavaju.

Ukoliko niste ovladali veštinom joge ili meditacije, delotvornih lekova protiv stresa, moraćete da pronađete neke druge načine za prevazilaženje opasnih stresnih situacija i nuspojava koje ih često prate.

Kao prvo, važan je san - osam sati minimum, i to ne bilo kakav san; pored kvantiteta, obratite pažnju i na kvalitet. Smestite se u udoban krevet i čistu posteljinu, u provetrenu i tihu prostoriju i potrudite se da se prilikom sna ne prevrćete više nego što je potrebno. Kada je san u pitanju, ne treba biti egzibicionista. Ako ste pomislili da će vas u nekoj vreloj situaciji smiriti alkohol, prevarili ste se. Alkohol, kao i kafa, vodi ka dehidraciji, te je uvek bolje opredeliti se za vitamin C.

Naravno, najbolji lek je zdrava ishrana. Opredelite se za namirnice siromašne proteinima, a bogate ugljenim hidratima - oni su jedna vrsta prirodnog antistres sredstva. U svakoj trafici možete pronaći integralne grisine ili neku vrstu integralnog testa; na pijaci možete pronaći mladi beli sir, koji je takođe odličan, a ni kockica čokolade nije loše rešenje, jer utiče na povećanje koncentracije. Ukoliko već ne možete bez mesa, odlučite se za ćuretinu; ona je bogata kalcijumom, koji takođe pomaže organizmu da prevaziđe stres. Svake večeri možete sebi da pripremite šolju tople čokolade od kakaa, šećera i mleka; obucite svoju pidžamu, popijte mirisni i ukusni napitak i zavucite se u krevet. Ne možete sasvim izbeći stres, ali ne morate ni da mu robujete kada već postoje načini da on bude prevaziđen.


<< Način na koji ispunjavate vreme|Izbrojte do 10 >>


Nazad