Fizički znakovi alkoholizma

 

Najbliži članovi porodice i najuži krug prijatelja mogu uočiti kada dotična osoba sigurnim koracima kreće ka alkoholizmu.

Alkoholičar kao individua se postepeno negativno menja kao ličnost prema: sebi, drugima, porodici, radu i društvu. Počinje da bude nezainteresovan za svakodnevne probleme, za članove svoje porodice. Sve manje komunicira sa njima, stalno je nervozan, bezvoljan, umoran, pospan. Nema vremena za obavljanje svojih porodičnih dužnosti, ne dolazi redovno kući, niko ga ne interesuje, ne želi nigde ići. Najviše brine o tome kako da nabavi piće i kako na miru, bez pridika popije svoju dozu.

Karakterne i druge promene alkoholičara menjaju njegov vrednosni sistem, norme i obrasce ponašanja, stil života i društveni status, koji odstupaju od opšteprihvaćenih normi u svojoj sredini i njegovo dotadašnje socijalne uloge. Alkoholičar se oglušava o postojeće norme, te ga i društvo odbacuje, i ovaj postaje predmet izolovanja. Postepeno, ali sigurno kreće na marginu društva. 

Klasična predstava javnog mnjenja o socijalnom i psihološkom profilu alkoholičara uključuje stereotip o alkoholičaru kao čoveku bez doma i porodice, nezaposlenom ili nesigurnog zaposlenja, sa lošim finansijsko-stambenim uslovima, nepouzdanom, prevrtljivom, i moralno degradiranom. Ova slika dobrim delom nije tačna, jer su većina alkoholičara u braku i imaju kakvo-takvo zaposlenje.

Spoljni izgled prvi ukazuje na postojanje alkoholizma. Alkoholičari su obično neuredni, higijenski zapušteni, neobrijani. Uočava se podbulost i crvenilo lica, alkoholičarski nos, ispucali kapilari na obrazima, plavkasta boja kože i mutne, zakrvavljene oči. Zubi su kvarni, a mnogi i nedostaju.

Preterana i upadljiva urednost, paradoksalno, takođe može biti znak alkoholizma, odnosno vrsta socijalne kamuflaže kojom alkoholičar prikriva svoju bolest.

Često se oko alkoholičara širi miris alkohola, iako je čovek trenutačno trezan, zbog "natopljenosti" kože alkoholom.

Alkoholičari se ujutru bude sa mučninom, a česta su i jutarnja povraćanja. Može se uočiti tremor ruku, naročito ujutru posle buđenja do popijene prve čašice alkohola. Kod hodanja dolazi do "hoda klovna" zbog težeg održavanja ravnoteže. Često se javlja i nesanica.

Nazad