Mamurluk

 

Šta podrazumevamo pod "mamurlukom" - om?

Mamurluk je fizičko i emocionalno stanje koje nastupa nakon prekomerne upotrebe alkoholnih pića. Javlja se i kod alkoholičara i kod nealkoholičara, ali su simptomi mamurluka intenzivniji i kompleksniji kod alkoholičara.

Kad popijemo neko piće - vino, pivo, rakiju, ili nešto drugo - ono dospeva u naš želudac. Odavde, preko sluzokože želuca ulazi u krvotok. Krv je prenosi kroz celi organizam. I tako, pomoću krvotoka, on dospeva u sve organe i sva tkiva organizma. Zato, dok pijuckamo alkoholno piće, ono počinje da struji kroz naše telo, kroz svaki delić našeg organizma. I, što više alkohola pijemo, sve više i više alkohola prolazi kroz naše telo. I, naravno, utiče na razne načine. Što više popijemo, to više utiče na naše ponašanje.

Čak i posle prestanka pijenja, alkohol i dalje prolazi kroz naš organizam. Dokle? Dok se ne preradi i izbaci. A to je dugotrajan proces. Najkasnije posle 24 sata posle prestanka pijenja sav alkohol se izbacuje iz organizma. Šta se dešava za to vreme, dok se sav alkohol ne eliminiše? Organizam se polako vraća u normalno stanje. Jetra polako prerađuje alkohol i izbacuje je iz organizma. Potrebno je određeno vreme da se telo oporavi od prevelike količine alkohola. Znači, posle alkoholisanosti i prestanka pijenja, dolazi do faze trežnjenja. Ova faza je popularno nazvana «mamurluk». Znači, mamurluk je ono stanje organizma, kada se ona eliminacijom alkohola, polako vraća u normalno stanje. Zato je mamurluk ono stanje, kako se osećamo sutradan. Sutradan, nakon pijenja. A to nikako nije prijatno stanje. Ponekad predstavlja vrlo teško stanje, koje se vrlo mučno trpi i podnosi, pa se često doživljava kao prava bolest. Mnogi nisu sposobni ni za kakav psihički ili fizički rad. Drugi opet probaju da funkcionišu, ali to teško ide. Kad se sa strane gleda, deluju kao usporeni film. Sporo se kreću, obavljaju poslove polako, usporeno, klone se naglih pokreta, s vremena na vreme se drže za glavu zbog buke, sve im smeta, itd.

Mamurluk je zapravo upozorenje organizma da ubuduće treba manje piti. Ona nam jasno govori da smo preterali i da moramo smanjiti tempo, jer ovako neće izaći na dobro. Naš organizam ne može još dugo da izdrži ovako naporan tempo.

Simptomi mamurluka

Neki simptomi mamurluka su:

Psihički simptomi mamurluka su depresija, kajanje i strah.

Psihički simptomi se pogoršavaju ako se po sećanju ili iz pričanja drugih dozna nešto o eventualnom sopstvenom nedoličnom ili čak antisocijalnom ponašanju. Tada dolazi do osećaja stida i kajanja, pa se može pasti i u depresiju. Naročito je važno poznavanje takozvanog "moralnog mamurluka". To je vrlo mučno psihičko stanje, kad čovek nakon trežnjenja prebacuje sebi pijanstvo.

Vrlo je mučan osećaj za vreme mamurluka ako je došlo do alkoholne amnezije. Alkoholna amnezija, ili kako je još mnogi nazivaju, "prekid filma", znači da se dotični ne seća svega što se prethodne noći desilo za vreme pijenja. To može da obuhvati vreme od par sati i da se odnosi samo na neke događaje, ali može da se odnosi i na celo veče. Da se čovek uopšte ne seća ni gde je bio, ni sa kim, ni šta je radio, ni kako je stigao kući. Zbog alkoholne amnezije čovek nije siguran kakve je sve neprilike izazvao sebi ili drugima u vreme pijanstva. Ne zna šta je radio i šta je govorio. Zbog toga ga hvata strah i kajanje. Sa strahom se vraća među ljude, jer ne zna ko će ga kako dočekati. Ne sme nikome da pogleda u oči jer nije siguran da nije nekog uvredio. Jako izraženi mamurluk se češće javlja kod neurotičnih ličnosti.

Zbog čega se javlja mamurluk?

Jako bismo uprostili sve ako bismo rekli da se mamurluk javlja samo zbog prekomerne potrošnje alkohola. Za najveći broj neugodnih posledica je kriva dehidracija - prekomerni gubitak tečnosti iz organizma. Alkohol pospešuje izlučivanje vode iz organizma. Zato dolazi do ispucalih usana, glavobolje i vrtoglavice. Zbog iritacije sluzokože želuca dolazi do problema kod varenja, mučnine i povraćanja.

Etil-alkohol je sastavni deo različitih alkoholnih pića. Nije samo etil-alkohol uzrok nastanku mamurluka. Klinička ispitivanja ukazuju na to da čist alkohol ne uzrokuje uvek glavobolje ni kod onih pojedinaca, koji inače uvek boluju od mamurluka posle pijenja. Znači, da krivce treba tražiti i među sastojcima što dotično alkoholno piće, sem etil-alkohola, sadrži. Onim sastojcima, koji daju ukus, miris, boju, itd. određenom alkoholnom piću.

Svako piće ima drugačiji ukus, miris i boju. Ono, što sve to određuje, što daje "šmek" određenom alkoholnom piću, može da pređe u dotično piće: u toku proizvodnje, prilikom skladištenja, ili se veštački dodaju razni dodaci. Sve to utiče na jačinu mamurluka. Zbog toga, dok čista alkoholna pića kao vodka i belo vino, lako mogu da se ispavaju, dotle slatka vina i likeri mogu da izazovu jake smetnje sutradan. Razni sastojci, koji se nalaze u ovim alkoholnim pićima, u organizmu pospešuju veće izdvajanje serotonina. Serotonin igra važnu ulogu u nastajanju osećaja i osećaja bola. Ako u organizmu ima previše serotonina, osećamo glavobolju i opštu malaksalost, zatim širenjem krvnih sudova u već dehidriranom organizmu još više smanjuje krvni pritisak, što utiče na slabije snabdevanje mozga kiseonikom. Pivo i belo vino ne menjaju mnogo koncentraciju serotonina u organizmu.

Znači, nije dovoljno samo obratiti pažnju na količinu popijenog pića, već i na vrstu.

Centralni nervni sistem za vreme bombardovanja alkoholom ulazi u fazu veštačke, alkoholom izazvane otupljenosti i potiskivanja svojih funkcija. Po prestanku pijenja ona se ne vraća u svoje normalno stanje, nego "odskoči" u suprotnom pravcu: u fazu preterane nadraženosti. To je kao kada pritisnemo jednu oprugu ("feder"), pa je otpustimo. Ona se ne vraća u svoje prvobitno stanje, nego odskoči i rastegne se jače nego što je bila u običnom stanju. I tek posle toga dođe u svoje redovno stanje.

Šta utiče na jačinu mamurluka?

Kako će izgledati mamurluk i kako će se on podnositi, zavisi od niza faktora. Težina znakova zavisi od toga koliko osoba podnosi alkohol i koju količinu je popila.

Prvo da krenemo od toga, koliko osoba podnosi alkohol. To znači, da u opštoj slici i težini mamurluka važnu ulogu igraju i lična svojstva čoveka koji se opio:

Ovde moramo još nešto napomenuti. Noć provedena u dobrom raspoloženju i sama može da izazove glavobolju zbog nespavanja i zbog remećenja dnevnog ritma. A sad zamislite sledeći prizor: Vreme je godišnjih odmora. Vi ste na letovanju. Opušteni. Imate svo vreme ovog sveta. Večerate u restoranu i slušate muziku. Uz obilnu večeru popijenu veliku količinu alkoholnog pića najverovatnije nećete ni osetiti. A takođe ni mamurluk.

Težina znakova mamurluka zavisi i od toga koju količinu alkohola je osoba popila. Što više unesenog pića, to jači mamurluk. No i vrsta i sastav popijenih pića nikako nisu bez značaja. Mešanje raznih pića, razne koncentracije, povećava mamurluk. Naročito pijenje veštačkih pića prouzrokuju velike nevolje sutradan.

Ovde moramo progovoriti još o nečem jako važnom. O pušenju. Znate da se svuda puši: na ulici, na javnim mestima, skupovima, na radnom mestu, u restoranu, u kafićima. Bilo gde da se izađe u "život", da li u kafiće, restorane, disko-klubove, ili na privatne žurke, sem konzumiranja alkohola, prisutno je i pušenje. I to u takvoj meri, da je posle par sati prostorija obavijena gustim dimom. Pušenje daje svoj značajan doprinos mamurluku i lošem stanju koje se oseća sutradan posle pijenja, jer ono čini trovanje dvostrukim. Znači, da se na otrovno dejstvo alkohola nadovezuje otrovno dejstvo nikotina. I tako se organizam dvostruko truje. Moramo znati da nikotin ne truje samo preko popušenih cigareta, nego i preko duvanskim dimom zagađenog vazduha u kojem se obično satima sedi ili igra.

Prevencija mamurluka

Prvo da razjasnimo šta znači reč prevencija. Prevencija znači sprečavanje pojave nečeg,  čuvanje zdravlja. Prevencija neke bolesti znači sprečavanje pojave neke bolesti. Tako pod prevencijom alkoholizma podrazumevamo nastojanje da se spreči pojava alkoholizma. Pod prevencijom mamurluka podrazumevamo nastojanje da se spreči pojava mamurluka.

Razume se, da je najsigurniji način da do mamurluka ne dođe - ne piti. A ako se ne možemo toga pridržavati, ne treba mnogo piti!

Ako vodimo računa o našem telu i o našem zdravlju, neće nas tako lako izneveriti. Dehidracija se može izbeći, a do izvesne granice možemo nešto učiniti i za sluznicu želuca. Ako neko polazi na takvo mesto, gde društvo toleriše, pa čak i podstiče izvesnu intenzivniju konzumaciju alkohola, onda treba uvažiti sledeće savete:

 1. Pre nego što krenete u provod, preporučljivo je nešto pojesti. U ovakvim slučajevima je dopustivo pojesti nešto masnije i teže jelo. Takvo jelo, koje će organizam polako svariti. Na ovaj način ćemo sačuvati sluzokožu želuca od iritacije. Alkohol se ne sme piti na prazan želudac, već samo na pun, tj. za vreme ili posle jela. Pijenje «na gladno» dovodi do bržeg opijanja nego pijenje na pun stomak. Isto tako, koncentracija alkohola u krvi je veća ako se uzima na prazan stomak, nego ako se pije posle jela. Naravno, reč je o istoj količini alkohola. Znamo da je mamurluk jači ako je koncentracija alkohola u krvi veća. Zbog toga preporučujemo pijenje alkoholnih pića na pun stomak.

 2. Čaša mleka ima pozitivan efekat, jer smanjuje brzinu resorpcije alkohola (upijanje alkohola u organizam). Možda Vam ovo izgleda smešno. Mnogi su probali i utvrdili da ima dobar efekat. Probajte i Vi, pa ćete videti!

 3. Na slavlju piti samo jednu vrstu pića, po mogućnosti čistu i prirodnu. (Taj uslov može da ispuni samo belo vino!) Žestoka pića je u ovakvim prilikama neophodno sasvim skinuti sa repertoara, jer izazivaju jak mamurluk. Ne treba se obazirati na neke društvene "protokole". Protokolarna obaveza da se pre jela piju žestoka pića je štetna i zato ga treba izbegavati. Vino je isto tako dobar aperitiv kao i svako drugo piće. Znači sa kojom vrstom alkoholnog pića počnete veče, sa njom i nastavljate i završavate. Nemojte da počnete sa jednom vrstom pića, nastavite sa drugom, a završite sa trećim! Jer,u tom slučaju će mamurluk biti teži!

 4. Nikako se ne sme piti naglo, već postepeno. Pijuckajte svoje piće. Pravite razmak između dva poseganja za čašom. Ispijanje na "eks", što je u modi na žurkama, samo ubrzava opijanje.

 5. Važno je jesti više puta tokom noći. A ne samo piti! Između dva gutljaja pića pojedite nešto. Videćete, kako ćete se sutradan mnogo bolje osećati (nego ranije u sličnim situacijama).

 6. Posle alkoholnog pića popiti čašu vode ili negaziranog soka. Sa ovom merom ćemo sprečiti isušivanje organizma, i neželjene posledice koje se zbog toga javljaju tokom mamurluka. Sa popijenom vodom nadoknađujemo onu tečnost u organizmu koju gubimo zbog konzumiranja alkohola. Gazirane sokove treba izbegavati, jer ubrzavaju resorpciju alkohola u krv.

 7. Kada se u "sitne sate" razilazite kući, neophodno je opet jesti i žurku ili slavlje na taj način obavezno završiti jelom.

 8. Posle slavlja, preporučljivo je prošetati se i popiti čašu vode ili voćni sok sa puno C vitamina.

Ako se budete pridržavali ovih saveta, onda mamurluka ili uopšte neće biti ili će biti sasvim blag. Razume se, da poseban problem predstavlja pušenje koje daje svoj značajan doprinos mamurluku i lošem stanju.

Zablude u vezi lečenja mamurluka

Postoje mnoge zablude u vezi lečenja mamurluka. Ali, moramo znati da oni ne leče mamurluk. Oni ustvari ublažavaju simptome mamurluka. Poznati su brojni "recepti" za suzbijanje pratećih simptoma pijanstva: glavobolje, povraćanja, proliva, neraspoloženja, razdražljivosti, i dr. Najčešće se preporučuje kisela čorba, rasol, surutka, itd. To treba jesti ili piti, pa će mamurluk nestati. Pored ovog, još se preporučuje šolja kafe, hladan tuš ili šetnja.

Treba znati, da jednom postignuta koncentracija alkohola u krvi opada brzinom na koju se ne može uticati spolja, jer je skoro isključivo vezana za preradu alkohola u jetri. To znači, da pijan čovek ako jede kiselu čorbu ili pije kafu, može da ublaži simptome mamurluka, ali ne može da smanji koncentraciju alkohola u krvi. Znači, on i pored kisele čorbe, kafe, itd. i dalje ostaje pijan čovek.

Nažalost, lečenje mamurluka se često izvodi zbog vraćanja sposobnosti upravljanja motornim vozilom. Često poznanici malo otrezne prijatelja, tek toliko da može da sedne u kola i da se odveze kući. Ali, na žalost, ova sredstva samo prikriju pijanstvom izazvane smetnje u koordinaciji i pospanost, ali uopšte ne utiču na nekritičnost vozača i na njegove usporene reflekse. To je bio uzrok mnogih prometnih nesreća.

Šta se dešava na radnom mestu? Da li ovako "izlečen" mamuran radnik ima sposobnost obavljanja radnih zadataka kao kad je trezan? Odgovor na ovo pitanje je ne. Njegova radna sposobnost nije na takvom nivou kao kad je trezan. Bilo da se radi o fizičkom ili psihičkom radu. Bilo da radi u neposrednoj proizvodnji ili u kancelariji.

Ublažavanje simptoma mamurluka

Simptomi mamurluka, naročito oni teži oblici, se mogu ublažiti. Zato, ako ste se probudili u teškom stanju mamurluka, možete pomoći sebi na sledeći način:

 1. Trebate nešto pojesti, bez obzira da li imate apetit ili ne. Makar silom. Mnogi osećaju mučninu i nagon na povraćanje. To je tako jak osećaj, da se proba povraćati. Međutim, želudac je prazan. Posle svakog pokušaja se osećamo lošije, malaksali smo, iscrpljeni. Trebamo nešto pojesti. Tako će mučnina i nagon na povraćanje nestati. Želudac će početi normalno raditi, a mi ćemo se osećati bolje. Mnogi osećaju veliku potrebu za slanim jelima. Slobodno možete jesti slana i kisela jela. Ako imate problema sa nadraženim želucem, onda se preporučuje lagana hrana: žitarice s mlekom, kuvana jaja ili hleb s vrućim mlekom.

 2. Mnogi osećaju jaku žeđ. Treba znati da alkohol dovodi do dehidracije organizma, tj. da je isušuje. Alkohol pospešuje izlučivanje vode iz organizma. Znači, dovodi do prekomernog izbacivanja vode, i zbog toga se oseća jaka žeđ. Zato, nemojte se ograničavati u pijenju tečnosti. Slobodno pijte dosta tečnosti, da bi nadoknadili izgubljenu vodu iz organizma.

 3. Stomačne tegobe se odlično otklanjaju pijenjem većih količina hladnog, gusto skuvanog i jako slabo zaslađenog čaja od kamilice koji se može piti umesto vode celog dana.

 4. Ako neko ima u domaćoj apoteci vitamine C i B6 u tabletama, onda će mu oni dobro doći.

 5. Glavobolja u mamurluku se najbolje otklanja uzimanjem aspirina. Paracetamol se ne preporučuje, jer nju razgrađuje jetra, koja u ovim uslovima ima previše posla oko razgradnje alkohola. Međutim, aspirin se ne sme uzeti pre ili zajedno s alkoholnim pićem, ni odmah posle njega, jer su sredstva protiv bolova u kombinaciji s alkoholom vrlo jaka i opasna. Zato, ne smete aspirin unapred uzeti, kao prevenciju za budući mamurluk! Jedino, ako Vas u toku mamurluka jako boli glava, možete je uzeti za ublažavanje bolova.

 6. Umereno toplo kupanje i masaža jako dobro deluju na iscrpljeni organizam. Videćete, kako ćete se bolje osećati nakon izlaska iz kade! Da Vam slučajno ne padne na pamet da se dovedete u red u sauni! U sauni se već ionako rašireni krvni sudovi još više rašire, što može da dovede do stanja opasnog po život.

 7. Malo gimnastike i šetnja odlično deluju. Naravno, ne treba preterati sa vežbama i još više premoriti već iscrpljeno telo. U obzir dolaze samo lagane vežbe. Šetnja na vazduhu može jako dobro da popravi krvni pritisak. Ako smo u mogućnosti da ukomponujemo ova dva faktora, još je bolje. Mislila sam na šetnju na vazduhu i na lake telesne vežbe u prirodi. Čine čudo!

 8. Moramo spomenuti i čuvenu narodnu izreku: "Klin se klinom izbija". Nove doze alkohola, naročito žestokih pića, čarobno brzo i efikasno likvidiraju sve simptome mamurluka. To je zapravo legendarno "presecanje". Jasno je, međutim, da se ova mera nikako ne može preporučiti, jer sobom nosi opasnost od upadanja u "začarani krug" alkoholisanja. To znači, da bi sprečili mamurluk, potegnemo neko žestoko piće. Ali, pošto se nikad ne staje na jednoj čašici, već se ide dalje, sledeći dan opet nastupi mamurluk, pa se pije da bi se sprečio, itd. I tako se vrtimo u krug u nedogled. I tako dospevamo u "začarani krug" alkoholizma.

 9. Oni koji pate od prenadraženosti nervnog sistema i psihičkih tegoba, mogu uzeti neko sredstvo za smirenje. Ali, samo ako je preko potrebno! I pazite na dozu!

 10. Crna kafa se nikako ne može preporučiti, jer ona samo nadražuje već i onako prenadraženi nervni sistem i time pogoršava stanje. Zato preskočite crnu kafu taj dan. Jer, nasuprot narodnom verovanju, ona ne smiruje nerve, već ih još više nadražuje. Stara izreka kaže: "dajte pijanom čoveku šoljicu kafe i sve što imate je jedan sasvim budan pijanac".

Zaključak

Svima koji pate od izraženog mamurluka, možemo pružiti jednu utehu: Simptomi mamurluka se javljaju samo sutradan posle slavlja, i prođu u roku od 24 časa. To znači da mogu potrajati najviše 24 časova, ali mogu da prođu i za kraće vreme. Od čega to zavisi? Zavisi od toga, za koliko vremena će se alkohol odstraniti iz organizma. Jetra razgrađuje alkohol na ugljen-dioksid i vodu, koji se iz organizma eliminišu putem izdahnutog vazduha, znoja, stolice i mokraće. Jetra relativno polako razgrađuje alkohol. Količina enzima u jetri dovoljna je da se u njoj oksidira 8-9 g alkohola na sat. Ta razgradnja se ne može ničim ubrzati. Pošto jetra stalno radi istim tempom, vreme razgradnje alkohola zavisi od količine popijenog pića, kao i od koncentracije alkohola koji se nalazi u njemu. Što je količina alkohola koji je unet u organizam veći, i vreme potrebno za njegovu razgradnju i eliminaciju iz organizma je duže. Tako, i mamurluk, sa svim pratećim simptomima traje duže kad se više pića popilo, naročito ako su to bila žestoka pića.

Nazad