Fenomen prve čaše

 

Važno je upamtiti da, kada čovek jedanput postane alkoholičar, nikada više ne može piti umereno, bez obzira na to da li se lečio i koliko je dugo apstinirao.

U mnogim porodicama alkoholičara članovi porodice mole da manje ili ređe pije. Alkoholičar može na nagovor porodice da smanji količinu popijenog alkohola, ili čak i da apstinira neko vreme. Međutim, on to ne može dugo da održi. Najčešće ovoj metodi pribegava kada ga ukućani počnu mnogo kritikovati. On se čak i hvali sa tim da eto, ako hoće, može da smanji količinu ili može i da prestane sa pijenjem. A ustvari samo čeka pogodan momenat da bi nastavio sa istim ili još  žešćim tempom.

Alkoholičar posle popijene prve čaše ne može da se zaustavi. Ne može da ostane na toj jednoj čaši i da kaže: Za danas je ovo dovoljno, više neću danas piti. On mora da nastavi i da pije dalje sve dok ne dostigne svoju dozu alkohola u krvi. Dok se ne napije.

Apstinent (osoba koja ne pije već jedno vreme alkohol) ako popije čašicu alkohola, ne može stati na toj jednoj čašici. Mora da nastavi pijenje i ubrzo stiže do pijenja kao pre apstinencije. Samo, za ono za šta su mu ranije bile potrebne godine, sada su dovoljni dani ili 2-3 nedelje. Posle prve popijene čaše alkoholnog pića ne može da stane, već se vraća nazad u zavisnost od alkohola. Zbog toga se ta prva čaša zove fenomen prve čaše. Ta jedna čaša traži ostale, tj. da se pijenje nastavi! I zbog ove činjenice lečeni alkoholičar ne sme više ni čašicu alkohola da popije!

Zbog fenomena prve čaše vidimo da smanjivanje količine popijenog alkohola kod alkoholičara ili umerenog pijenja kod lečenog alkoholičara može da bude samo kratkog daha. Ona vodi nazad u alkoholizam.

Jedina ispravna stvar je lečenje. Ne smanjivanje količine, ne proređivanje dana kada se pije, već lečenje!

Najstrašnija stvar je lečenom alkoholičaru ponuditi "samo" jednu čašicu, i nutkati ga, jer od jedne čaše mu neće biti ništa. Zbog fenomena prve čaše on će zbog te jedne popijene čaše odbaciti sve što je do tada postigao!

Zato, pripazite na tu famoznu prvu čašu!

Kako narod govori o toj prvoj čaši?

"Za alkoholičara je jedno piće previše, a tisuću pića nedovoljno."

Čovek najpre uzima piće, zatim piće traži piće i najzad piće uzima čoveka.- kineska poslovica

Čuvaj se prve čaše - ona je bez dna!!!

Nazad