Ko je alkoholičar?

 

Alkoholičarem se smatra čovek koji je dospeo u bolesnu zavisnost od alkohola i kod koga se usled prekomerne i dugotrajne upotrebe alkohola počinju javljati znaci telesnog, duševnog i socijalnog propadanja.

Nešto slobodnije protumačeno, moglo bi se reći da je alkoholičar čovek koji dolazi u takvu zavisnost od alkohola da ne može bez njega, te gubi kontrolu nad sobom u odnosu na alkohol.

Zavisnost može biti psihička i/ili fizička.

Psihička zavisnost je gubitak kontrole nad popijenom količinom pića. Dotična osoba, kada počne da pije, ne može da stane dok se ne napije. Kod ove zavisnosti moguća je kratkotrajna apstinencija od par nedelja ili meseci. Ali, sledećom prilikom, kada se opet popije piće, dešava se ista situacija: ne može da se zaustavi dok se ne napije.

Kod fizičke zavisnosti se ne može ni kratko vreme bez alkohola. Kod dotične osobe, čim prestane piti, nastaju apstinencijske smetnje i krize. Organizam se navikao na određeni nivo alkohola u krvi. Ako dođe do smanjenja nivoa, ona reaguje apstinencijskom krizom. Na taj način organizam upozorava osobu da treba da dopuni nivo alkohola.

Alkoholičar je opsednut pijenjem i stalno ima razlog za pijenje: proslava rođendana, imendana, rođenje, pobeda ili poraz sportskog kluba, obeležavanje nečije smrti, završetak bolovanja ili godišnjeg odmora, svađa sa suprugom, bolest roditelja, loša politička ili ekonomska situacija, itd. On ne može normalno funkcionisati dok ne popije svoje piće.

Zbog alkohola dotična osoba zapušta svoje porodične i radne obaveze, pa i hobije. Sve mu manje i manje znače i porodica, i prijatelji, i kolege, kao i razne aktivnosti (na primer prenos utakmica, druženje, gledanje televizije, razne popravke u kući, itd.) koje je ranije upražnjavao. Polako, ali sigurno mu život postaje siromašan, jer postepeno dolazi do tačke kada mu sem pića ništa na svetu više ne znači i ne želi ništa drugo. I na kraju, takva osoba unatoč uočljivim pa i dijagnostifikovanim psihičkim i fizičkim poteškoćama i bolestima i dalje nastavlja sa konzumiranjem alkohola. Više mu ni do sebe ni do svog zdravlja nije stalo.

Nazad