Kako izgleda jedan "tipični" alkoholičar?

 

Većina ljudi kada govori o alkoholičarima, misli na one koji se teturaju ulicom i koji grozno izgledaju: neočešljani su i prljavi, nose staru odeću, nerazgovetno govore, nisu sposobni da se finansijski izdržavaju, itd. To je taj stereotip na koji se odmah pomisli. Međutim, manje od 5% alkoholičara su stereotipi. Nažalost, nisu samo oni alkoholičari koji se teturaju ulicom. Mnogo više je onih koji se nalaze među nama, pijuckaju svoje pićence i zapostavljaju svoju porodicu i svoje obaveze.

Suprotno popularnom verovanju, ne postoji "tipičan" alkoholičar. Alkoholizam je bolest koja jednako napada sve građane: ljude različitih podneblja, različitih rasa, društveno- ekonomskog položaja, starosti, pola, itd.

Ipak, postoje neke osobine koje ukazuju na moguće postojanje ove bolesti. Dugotrajno i prekomerno konzumiranje alkohola ostavlja posledice na spoljašnjem izgledu dotične osobe. To je osoba sa podbulim licem, plavičastom bojom kože i sa naglašenim kapilarnim crtežom na obrazima i nosu zbog proširenih malih vena (facies potatorum). Ta boja na hladnoći postaje još tamnija.

Osoba ima mutne oči. Slabo jede i voli jake začine. Prilikom dugotrajnog pijenja prekomernih količina alkohola nastaju smetnje u absorpciji vitamina, što se manifestuje avitaminozom, već u početnom stadijumu razvoja alkoholne bolesti. Za sagorevanje šećera u organizmu neophodan je B1 vitamin, a alkohol ''krade'' baš taj vitamin. Deficit vitamina nije teško uočiti, jer alkoholičar zbog njihovog nedostatka obično ima izgled neuhranjene osobe. Zbog toga izgleda starije nego što odgovara njegovoj životnoj dobi. Često mu drhte prsti. Nekad ima ogrebotine i ožiljke na koži usled ozleđivanja u pijanom stanju.

Zabrinjava činjenica da je jedan od najčešćih profila alkoholičara/alkoholičarke situiran/a muškarac/žena u ranim pedesetim godinama života. On/a je stručnjak, nije ni dan izostao/la  s posla, vredno radi i cenjen je član svog kolektiva i svoje zajednice i smatraju ga/je stubom društva. Uprkos tome, on/ona ne može da kontroliše svoju upotrebu alkohola. Onda, na primer, navrši 53. godinu i požuti zbog ciroze jetre, koja je po život pogubna bolest.

Nazad