Koje probleme može izazvati alkohol?

 

I prekomerno korišćenje alkohola i zavisnost od alkohola može prouzrokovati različite vrste problema koji mogu poremetiti život osobe. Oni uključuju zdravstvene, emocionalne, socijalne, poslovne ili školske i finansijske probleme.

Zdravstveni problemi

Alkohol može uticati na vaše zdravlje. Što više pijete, više štete je načinjeno.

Kratkoročni efekti alkohola na organizam su:

Zloupotreba alkohola može prouzrokovati različite dugoročne probleme jer je zahvaćen ceo organizam. Neki od ovih problema mogu dovesti do smrti. Dugoročni efekti alkohola na organizam su:

Žene koje piju tokom trudnoće imaju povećane šanse za pobačaj. Bebe majki koje piju, se rađaju sa malom porođajnom težinom i sa fizičkim i psihičkim poremećajima. Mnogi od ovih problema traju do zrele dobi.

Socijalni problemi

Korišćenje alkohola čini blage društvene probleme ozbiljnima jer ljudi koji piju postaju razdražljivi i pogodniji za polemisanje. Upotreba alkohola isto tako može biti predmet rasprave.

Zloupotreba alkohola može dovesti do mnogih umerenih i ozbiljnih socijalnih problema, uključujući:

Poslovni ili školski problemi

Zloupotreba alkohola može naneti štete na poslu ili u školi, kao što su:

Finansijski problemi

Zloupotreba alkohola može pogoršati tekuće novčane probleme i izazvati nove, uključujući:

Ostali problemi

Prekomerno pijenje:

Nesreće: Umanjenje spretnosti pri vožnji automobila zbog konzumacije alkohola čini ljude sklonima udesima, a ozlede postaju ozbiljnije. Pored toga, konzumacija alkohola povećava mogućnost od ozleda kod vožnje bicikla, kod pešačenja, sportova i rekreacije.

Zašto treba da kažem ne alkoholu?

Alkohol je droga i zato možete postati zavisni. Alkohol menja način na koji vaš um i telo radi. Čak i jedno pivo može usporiti vaše reakcije i pobrkati vaše razmišljanje. To znači da sve što zahteva koncentraciju i koordinaciju postaje opasno kada popijete jedno piće.

Alkohol takođe menja način na koji odlučujete. On utiče na to da se rade stvari koje znate da su rizične i opasne. To vas može dovesti do loše odluke - kao što je stupanje u seksualne odnose bez zaštite ili vožnja kada znate da ne bi trebali voziti. Možda ćete pomisliti da se neće dogoditi vama, ali svako zna nekoga ko je to rekao i tada završio povređen.

Nazad