Resorpcija alkohola u organizmu

 

Na koji način se može alkohol resorbovati?

Resorpcija alkohola (upijanje alkohola u organizam) započinje odmah, jer prolazi vrlo brzo kroz sva tkiva. Za resorpciju alkohol ne mora biti razgrađen.

Resorpcija alkohola kroz kožu može biti znatna. Poznato je da može doći do antabus-alkoholne reakcije (kod alkoholičara koji se leči antabusom) već jednostavnom masažom kože alkoholom. Prema tome, treba paziti da se alkoholičari koji uzimaju antabus ne mažu mnogo kolonjskom vodom, jer i to može dovesti do antabus-alkoholne reakcije.

U znatnim količinama može biti resorbovan i kroz rane.

Može se resorbovati i putem usne šupljine.

Alkohol se može resorbovati i plućima. Poznato je da lakše akutno alkoholno pijanstvo može nastupiti kod ljudi u loše provetrenoj prostoriji, u kojoj se isparavaju alkoholna pića, u podrumima u kojima se fermentiraju alkoholna pića, ili u drugim sličnim prostorijama. Za alkoholičare je posebno opasan boravak u takvim prostorijama ako se leče antabusom, jer može doći do antabus-alkoholne reakcije. Međutim, tvrdnja da se osoba malo opila kratkotrajnim udisanjem alkoholnih isparavanja manje koncentracije, apsurdna je.

Alkohol se vrlo brzo resorbuje iz debelog creva, ako se daje u obliku klizme. Tim putem dolazi do nehotičnih fatalnih trovanja alkoholom dece, ako im se zabunom da alkoholna klizma.

Resorpcija alkohola iz mokraćnog mehura je neznatna.

Najveći deo alkohola se resorbuje iz želuca i creva.

Resorpcija alkohola

Kada se unese u organizam čoveka, alkohol se odmah počinje upijati (resorbovati) preko sluzokože usta, želuca i creva i prelazi u krv. Posle pola do jednog sata sva unesena količina alkohola nalazi se već u krvi i počinje da struji po organizmu. Na taj način se alkohol širi u svim tkivima. Krv odnosi alkohol u jetru, zatim u srce, pluća i u centralni nervni sistem: mozak, produženu moždinu i kičmenu moždinu. Nakon resorpcije alkohol se nalazi u krvi u najvećoj koncentraciji otprilike sat posle uzimanja alkoholnog pića.

Resorpcija se kod čoveka ocenjuje uglavnom na temelju krivulje koncentracije alkohola u krvi:

Prelaz alkohola u krv (resorpcija alkohola) završi se najkasnije nakon jednog sata, dok je za njegovo izlučivanje potreban veći broj sati.

Brzina resorpcije

Resorpcija alkohola je čist difuzni proces, zato njena brzina zavisi od doze i koncentracije uzetog alkoholnog pića. Izvesnu ulogu ima i motilitet želuca i creva, vaskularizacija sluznice i raspodela vode u organizmu. Dalje je važno uzima li se alkoholno piće natašte ili posle jela.

Koncentracija alkohola u pojedinom organu zavisi od koncentracije vode kao i od opsežnosti vaskularizacije određenog organa. Relativno malo alkohola nalazi se u kostima (1%) i u samom tkivu (10-20% njegove koncentracije u krvi).

Resorpcija alkohola kod čoveka odvija se naročito brzo i koncentracija alkohola u krvi može dostići svoj maksimum već 10-20 minuta nakon uzimanja, iako se, kako tvrdi većina autora, dostiže tek nakon 30-60 minuta. U pojedinim slučajevima resorpcija može trajati nešto duže, pa se kao gornja granica završetka resorpcije uzima 90 minuta.

Kako brzo i koliko naglo će se alkohol resorbovati i kakav će efekat izazvati na čoveka i njegov centralni nervni sistem, zavisi od niza faktora. Razume se da ako se unose stalno nove i nove količine alkohola, što se praktično uvek događa prilikom raznih slavlja i žurki, onda će centralni nervni sistem biti kroz jedan duži period vremena od po nekoliko sati, pa i duže, neprekidno zalivan sve novijim i novijim talasima alkohola. Koliko i kako će se neko opiti i kako će reagovati i ponašati se pod dejstvom alkohola, to nije uvek moguće predvideti.

Nazad