Alkohol i rak dojke

 

Šta je rak dojke?

Pod rakom dojke podrazumevamo stvaranje abnormalnih ćelija u grudima. Te ćelije se razlikuju od zdravih ćelija. One počinju da se nekontrolisano razvijaju i proizvode suvišno tkivo, takozvane tumore. Ti tumori mogu biti benigni (nisu rak) ili maligni (rak). Postoji mnogo teorija o tome kako i zašto se to događa. Kod nekih vrsta raka razlog je poznat. Na primer, pušenje oštećuje plućno tkivo i to može uzrokovati rak. Međutim, u mnogim slučajevima razlog je nepoznat.

Faktori rizika za nastanak raka dojke

Poznati su nam neki faktori rizika za nastanak raka dojke. To su sledeći faktori:

 Šta je estrogen?

Estrogeni su skupina ženskih polnih hormona koji nastaju u jajnicima. Postoji više vrsta estrogena: estron, estrol, estradiol, itd. Estrogeni sadrže tvari koje daju ženi ženska obeležja. Odgovorni su za razvoj polnih organa i dojki. Estrogeni se obilno izlučuju u vreme ovulacije. Oni pripremaju matericu za trudnoću. Nakon oplodnje, estrogeni utiču na rast mlečnih žlezda.

Alkohol i estrogen

Alkohol i estrogen uzajamno utiču jedan na drugog. Estrogen doprinosi tome da alkohol lakše apsorbujemo u organizam. U isto vreme, alkohol utiče na jače i brže stvaranje estrogena. Dakle, konzumiranjem alkohola nivo estrogena u organizmu značajno će porasti, a alkohol će se lakše apsorbovati u organizam žene. Osim navedenih efekata, konzumiranje alkohola uzrokuje hormonalne promene koje uključuju smanjenu količinu testosterona, te povećano pretvaranje testosterona u estrogen.

Ako alkohol konzumiraju žene koje su u predmenopauzi ili u menopauzi, estrogen će u njihovom organizmu značajno porasti. Kao rezultat popijenog pića, događa se navala estrogena. Ta navala može dostići nivo i od 300% u prvih 30 minuta od konzumiranja. Ovo je slično kao navala estrogena koji upravo prethodi ovulaciji.

Alkohol i rak dojke

Dakle, postoji jedna stvar koju moramo imati na umu. To je nepromenljiva količina estrogena u organizmu žene, sa povremenim povećanjima pred ovulaciju. Ako ova povećanja estrogena nastupe svaki put kada pijete, to može dovesti do pojave specifične benigne bolesti dojki, ili benignih čvorića na grudima.

Prema Tomu Rohanu sa Albert Ajnštajn Koledža medicine ova benigna bolest dojki je rana faza razvoja raka dojki i može dovesti do rizika od karcinoma u kasnijem stadijumu života.

Zbog toga alkohol može biti odgovoran za nastajanje i za pospešivanje dejstva raka dojke.

Nazad