Alkohol u krvotoku trudnice i ploda

 

Alkohol, koji trudnica unese u svoj organizam, preko organa za varenje dospeva u njen krvotok. Krv kruži organizmom i dospeva do opne koja razdvaja krvotok majke od krvotoka ploda. I, šta mislite, šta se tu dešava? Da li se "rampa" diže ili spušta pred naletom alkohola? Nažalost, "rampa" se diže!

Alkohol posteljica ne može da zadrži, već ga lako i brzo propušta u krvotok ploda. Dospevši kroz posteljicu u krvne sudove ploda i u pupčanu vrpcu, alkohol se brzo prenosi u sve organe i sva tkiva ploda. Nežna tkiva ploda koja se tek stvaraju i razvijaju, zbog prisustva povećane količine alkohola, nemaju povoljne uslove za svoj razvoj, te dolazi do njihovog oštećenja. To je i jedan od razloga što u žena, koje za vreme trudnoće uzimaju redovno veće količine alkoholnih pića dolazi češće, nego inače, do prekida trudnoće, odnosno pobačaja ili prevremenog porođaja. U prvom slučaju plod ugine još u materici ili strada odmah po izbacivanju iz materice.

Prevremeno rođeno i za život nedovoljno osposobljeno novorođenče, koje je usled štetnog dejstva alkohola postalo posebno osetljivo, zahteva veliku pažnju i negu, a takođe i naročite uslove za odgoj. Zbog nesposobnosti za samostalan život, takva novorođenčad se odmah posle rođenja stavljaju u "inkubator".

Tu su im obezbeđeni najbolji uslovi za život. A lekari ne mogu roditeljima da garantuju srećan ishod, jer ni oni ne znaju unapred da li će beba biti dovoljno jaka da prebrodi sve komplikacije koje mogu da se jave, i da dostigne telesnu težinu i dužinu normalnog novorođenčeta, da bi ga otpustili iz bolnice kući. A roditelji dotle strahuju, menjaju raspoloženje, nadaju se, padaju u očaj, trče u bolnicu, zivkaju telefonom. Žive u neizvesnosti, dok im lekari ne kažu: "Možete bebu odneti kući, sposobno je za život." Ne treba napominjati da veliki broj prevremeno rođenih novorođenčadi umire.

Nazad