Privlačenje žena

 

Industrija alkoholnih pića je shvatila da danas žene donose mnogo više ekonomskih odluka nego ranije. One su samostalnije, raspolažu sa novčanim sredstvima, kupuju piće, i, da li krišom ili javno, sve više i više piju. Zbog toga se na tržištu sve više pojavljuju i reklamiraju specifična alkoholna pića za žene.

             

Stručnjaci tvrde da je problem alkoholizma u zadnje vreme postao veći pošto su se na tržištu pojavili napici sa malim procentom alkohola. To su slatki napici koji se mogu lako konzumirati i u većim količinama, u kojima se alkohol skoro i ne oseti, ali njegovo dejstvo je prilično jako. Likeri i pića sa malim procentom alkohola veoma su ukusni, ali prouzrokuju veću zavisnost od alkohola. Namenjene su ženama, posebno devojkama. Zbog konzumiranja ovakvih alkoholnih pića naročito su mlade devojke ugrožene, jer se kod njih u tim godinama još uvek nije razvio enzim koji u jetri razgrađuje alkohol.

Mnogi misle da ova pića, pošto sadrže jako mali procenat alkohola, i ne spadaju među alkoholna pića. Da su alkoholna pića: rakija, wiski, vino, itd., a likeri nisu. Zatim misle da pošto oni sadrže jako mali procenat alkohola, mogu se konzumirati u većim količinama, jer se od njih ne može napiti i ne prouzrokuju zavisnost. Nažalost, sve to nije tačno. Sva pića koja sadrže veoma mali procenat alkohola - bez obzira da li se taj alkohol u njima oseća ili ne - spadaju u alkoholna pića i tokom pijenja tih pića dotična osoba se isto tako može napiti kao i od svakog drugog alkoholnog pića, i vremenom prouzrokuju zavisnost. Čak su ova pića opasnija od ostalih, jer su ukusna, pitljiva, jedna čaša traži drugu, alkohol se ni ne oseti u njima i dotična osoba ni ne primeti kad je prešla granicu.

Promenilo se i unutrašnje i spoljašnje uređenje kafića i barova, da budu što privlačniji ženama. Više nema onih nekadašnjih bifea i bircuza gde su zalazili samo muškarci i pili. Sada su to otmeni barovi, kafići, kafe-barovi, itd. Oni imaju jedan stakleni zid koji omogućava da u prostoriju uđe više svetla (ne kao u nekadašnjim kafanama gde su mušterije pili u polumraku). Prostorija je okrečena nekom svetlom bojom. Naravno, uz drugi zid se nalazi bar sa raznovrsnom ponudom novih pića. Više nema ni onih "običnih" stolova i stolica. Tu su za oko lepo dizajnirani stolovi i stolice. Nema ni kariranih stolnjaka, već umesto njih stoje privlačni stolnjaci. Unutrašnjost kafića je lepo dekorisana. Pušta se fina muzika. Stvorena je jedna lepa, prijatna, opuštajuća atmosfera. Baš takva kakva savremenim ženama i devojkama najviše odgovara. Kad je lepo vreme, može se sedeti i u bašti, pod suncobranom i pored zelenila i cveća posađenog u žardinjere.

Znači, sve se prilagodilo novom potrošaču alkoholnih pića: ženi.

Nazad