Alkoholizam i kožne promene

Alkohol može izazvati velik broj kožnih promena. Neke promene nastaju zbog alkoholom izazvanih promena na krvnim sudovima, neke zbog nedostatka vitamina, a neke nastaju kao sekundarne promene zbog alkoholnog oštećenja drugih organa.

Alkohol već pri dodiru sa kožom ima lokalno delovanje, koje se u medicini primenjuje za dezinfekciju. To je taj alkohol koji se nabavlja u apotekama i koristi se  za dezinfekciju i čišćenje rana i posekotina. Ona se koristi samo spolja.

Izvesne količine alkohola se mogu resorbovati kroz kožu. Treba paziti da se alkoholičari koji uzimaju antabus ne mažu mnogo kolonjskom vodom, jer to može dovesti do disulfiramsko- alkoholne reakcije.

Zbog akutnog pijanstva dolazi do crvenila lica, koje se može nazvati “alkoholni eritem”. Eritem u medicini označava preterano crvenilo kože zbog nakupljanja krvi u malenim površinskim krvnim sudovima. Slično crvenilo može nastupiti i posle obilnog obroka, tzv. “postprandijalni eritem”. Crvenilo kože se javlja u području glave i gornjeg dela grudnog koša.

Veza između kože i probavnog sistema u medicini je već davno dokazana, te su, poznate dermatoze, koje se javljaju pri probavnim obolenjima, kao i obratno, probavne poteskoće nastupaju pri pojedinim dermatozama.

Poznato je da alkohol izaziva promene na želučano- crevnoj sluznici i dovodi do promena u želučanoj sekreciji. Vegetativnim refleksom nadražaji se prenose preko parasimpatičkih vazomotornih niti i tako dolazi do spomenutog crvenila kože.

Prilikom dugotrajnog delovanja alkohola dolazi do proširenja sitnih krvnih žila kože, a to dovodi do trajne eritoze (crvenila) lica alkoholičara.

Kod alkoholičara se susreće rozacea. Rozacea je crvenilo kože na licu, posebno na nosu. Krvne se žile povećaju što licu i nosu daje crven i sjajan izgled. Nos se može jako povećati pa nastaje stanje poznato pod nazivom rinofima. A on znači trajno otečen, čvorast i crven nos. Oteklina se u teškim slučajevima mora ukloniti hirurškim putem.

Rozacea se leči antibioticima. Treba ukloniti uzroke nadraživanja.

Najpoznatija dermatoza koja se javlja u vezi s alkoholom je pelagra. To je vrsta avitaminoze zbog velikog manjka niacina- vitamina iz skupine B- kompleksa. U prevodu pelagra znači “gruba koža”. Delovi kože izloženi svetlu postaju tamni i upaljeni. Kasnije bolesnik dobija proliv, a duševno mu se zdravlje pogoršava.

Najbolji način lečenja pelagre je uravnotežena ishrana. Osim toga , lečnik može prepisati tablete koje sadrže vitamine.

Zbog alkoholnog oštećenja jetre mogu se javiti i neke druge kožne promene, od kojih je najvažnija kožna porfirija.

Nazad