Alkohol i žurke 

 

Ura, žurka! Bez obzira na to da li pravite žurku ili idete na neku, žurke uvek znače veselje. To je prilika da u dobrom raspoloženju vidite vama drage osobe (dobro, i poneku koja vam baš i nije toliko draga), da se iskačete uz dobru muziku i da se super provedete. Savršeno je moguće da vi to isto društvo vidite svakog dana i u školi, ali nije to to - škola je obaveza i, mada i tamo ume da bude jako zabavno, ipak nije kao žurka na koju svi dolaze sa namerom da se lepo zabave ili na koju svi dolaze bez ikakve obaveze.

Ipak, oprez! Žurke su super, ali neke ideje u vezi sa žurkama nisu. "Nema žurke dok se nešto ne razbije" je ironična izjava i niko je (valjda!) ne uzima ozbiljno, ali čućete i izjave tipa: "Nema prave žurke bez alkohola, sokići su za dečicu." E, na takve izjave, kojima neko pokušava da vas isprovocira, ne bi trebalo da nasedate. Konzumiranjem alkoholnih pića na žurkama ne dokazujete svoju zrelost - dokazujete samo da ste nezreli i neodgovorni i da samo pokušavate da imitirate starije.

Pored toga što konzumiranjem alkohola kršite zakon ukoliko imate manje od 18 godina, taj alkohol vam uopšte ne garantuje dobar provod. Naprotiv - sasvim je moguće da će vam pokvariti provod. Verovatno je da ćete čuti priču o ovom ili onom piću kako od toga ne možete da se napijete, ali ta priča nije tačna - od svakog alkoholnog pića možete se napiti, naročito ako niste navikli na alkohol, jer ćete se tada napiti brže, plus ne znate kada da stanete sa pićem. A jednom kad svi počnu da piju, kao što obično ide kad neko donese alkohol na žurku, zaista može da bude teško da baš vi stanete - stvar se obično uspori kad neko počne da povraća od pića, a tada već prestaje da bude zabavno.

Kad alkohol počne da deluje na vas, može biti lep i zabavan osećaj: sve vam je smešno, svi se smeju, sve je zabavno. Ovakav osećaj traje dok ne prođe dejstvo alkohola ili dok se ne pretera sa pićem - pa žurite u kupatilo da ispraznite sadržaj želuca, što je bolja varijanta, ili neko postane nasilan i počne da "divlja", što je gora varijanta, ili neko zamisli da je Supermen, pa proba da skače sa terase na desetom spratu ili pokuša nešto podjednako sumanuto, što je najgora varijanta. Možda će vas zanimati da znate da je taj osećaj zabave subjektivan, jer treznoj osobi - bez obzira na godine te osobe, može biti i vaš vršnjak - koja posmatra pijane, te pijane osobe izgledaju, pa, kao majmuni. Jeste, ima i odraslih koji će se krajnje nezrelo takmičiti u tome ko može više da popije, kao što možda rade i neki vaši vršnjaci - i nisu baš prijatan prizor.

Za dobru žurku važno je dobro društvo, želja da se svi lepo provedu, dovoljno hrane i pića (bezalkoholnog) i dobra muzika. Što se alkohola tiče, uopšte nije neophodan. Čak i za odrasle, čaša-dva alkoholnog pića (ili čašica-dve, ukoliko se radi o žestokim pićima) jesu limit, ako niko ne želi neprijatnosti i ružne posledice. A za one mlađe alkohol u bilo kojoj količini je jednostavno višak.

Šta kaže zakon?

Noćni izlasci maloletnika u diskoteke i klubove do dva ili tri sata ujutru, gde im se nesmetano prodaju cigarete i toče alkoholna pića kod nas su već postali svakodnevica. Iako je članom 132 Krivičnog zakona Srbije zabranjena prodaja i točenje alkohola osobama mlađim od 16 godina i za prekršioce propisane novčane ili zatvorske kazne do šest meseci, u praksi to niko ne poštuje, niti se kontroliše sprovođenje te zakonske odredbe.

Za razliku od nas, u većini evropskih zemalja problematika vezana za omladinu regulisana je jedinstvenim zakonom i određene su visoke kazne za prekršioce. Tim zakonima je strogo zabranjena prodaja alkohola maloletnicima ispod 18 godina, kao i njihov boravak u noćnim klubovima i barovima. Drugi vid zaštite mladih koji pokazuje dobre rezultate, naročito u Velikoj Britaniji, jeste kroz poreze i politiku visokih cena, a da bi im pružili određene sadržaje postoje i posebni klubovi za maloletnike gde se ne služi alkohol.

Nazad