Alkohol i reklame

 

Dosta vremena provodimo pred televizorom. I mladi, i stari.

Bez obzira koji program gledamo, tu su neizostavne reklame: između dva programa, u toku nekog filma, u toku sportskih utakmica, itd. I to nekad i sasvim dugačke reklame. I, što je najgore, slede reklame za alkoholna pića, jedna za drugom. Taman se jedna završi, evo već druge za neko alkoholno piće drugog proizvođača.

Najnovija istraživanja ukazuju na to da reklamiranje alkoholnih pića utiče na omladinu u stvaranju stava prema alkoholu.

Sada su u "modi" reklame piva. Mnogi pivo ne ubrajaju u alkoholna pića. Da li ste i Vi jedan od njih? Moramo Vas razuveriti: I pivo sadrži alkohol. Prema tome, i to je jedno alkoholno piće. Možete se opiti i ako pijete samo pivo.

Najomiljenije reklame za pivo su reklame za Lav pivo, MB pivo, Jelen pivo, nemačko pivo, itd. Svaka od njih ima i slogan koji se lako pamti, i u životu se koristi:

"Il' si Lav, il' nisi!"; "To, kume!"; "Nema Ce Ka Lazo!"; "Jer planina je to!"

I tako dalje.

Znači, te reklame imaju veliki uticaj na nas. Mi ne mislimo na njih samo onda kad ih na televiziji gledamo, već i kasnije. Nesvesno ih se prisećamo i koristimo u određenim životnim situacijama.

Interesantno je da se ni u jednoj reklami ne kaže:

-Ovo pivo ima jako dobar ukus i zato Vam ga preporučujemo. Probajte, pa ćete se složiti sa nama!

Ne! Oni ništa ne kažu o dotičnom pivu: ni o ukusu, ni o boji, ni o aromi, ni o mirisu, ni o sastojcima, ni o njegovoj proizvodnji, ni od čega se proizvodi. Ne, o tome ni reči! Oni prikazuju, kako ćete se lepo osećati kad popijete malo, kako će se svet oko Vas promeniti i prilagoditi Vama, kako ćete biti opušteni i dobre volje, kako ćete biti u centru pažnje, kako ćete biti neko, kako će Vas atraktivne devojke (ili mladići) saletati, itd. Znači, oni sa reklamom prodaju maštu, fantaziju. Naročito novom tržištu: mladima.

Na ovaj način se reklamiraju i druga alkoholna pića, ne samo pivo: vino, vodka, pelinkovac, itd. Ako se uzme neka konkretna reklama za alkoholno piće, može se analizirati. Korak po korak. Šta se dešava u dotičnoj reklami i šta se sa njom postiže. Na ovaj način se može razotkriti na kakav suptilan način proizvođači alkoholnih pića mame nove kupce!

Na primer:

Da li se sećate reklama za Lav pivo? Ja ću analizirati drugu, po redu prikazivanja, reklamu. Eto, čak pamtimo i to, koja je po redu reklama! A da ne kažem, kad se pojavi nova, svi ga sa interesovanjem gledamo i posle komentarišemo. E, sad da vidimo našu reklamu!

Donose Lav pivo u gajbama. Čuje se muzika. Svi su veseli i igraju. A na spratu iznad, čovek se prevrće u krevetu, stavlja jastuk na glavu. Ne može da spava od glasne muzike i galame. I, na kraju, besno ustaje iz kreveta i oblači se. Kipteći od besa, silazi dole.

Pokazaće on njima! Dole ga saseče primedba jedne devojke:

-Ćale, idi spavaj!

On ostane bez teksta, ne zna šta da radi, šta da kaže. I šta se u ovakvim situacijama može uraditi? Šta nas može spasiti? Gucnemo pivce za živce. Tako uradi i naš junak. Potegne pivo iz flaše. I, kad dođe do daha (od piva), hrabro odbrusi:

-Ćale?

I odmah povuče devojku k sebi i počne igrati sa njom kao pravi virtuoz. Dobio je i rečitost, i hrabrost, i polet od piva.

U neko gluvo doba noći, policija ulazi u prostoriju. Svi zaneme i skamene se. Jedino naš junak (kum) dolazi do spasonosnog rešenja. Podigne gajbu piva, i pokaže na nju, a mimikom daje do znanja:

-Uzmite i Vi! Kad mi volimo to da pijemo, sigurno i  Vi to volite!

I, tako je zabava spašena. Sve zahvaljujući Lav pivu, kojeg svi obožavaju.

Nazad